Składniki:
pokruszone drożdże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, olejek waniliowy 4 krople
truskawki 70 dag
kruszonka: 15 dag miękkie masło, 10 dag cukier, 20 dag mąki krupczatki
Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w składnikach i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Rano wszystko wymieszać w misce dużą łyżką do połączenia składników.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu poukładać opłukane, bez szypułek truskawki 70 dag, zostawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Z podanych składników wyrobić palcami na kruszonkę i posypać na truskawki.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, najlepiej smakuje na drugi dzień, ciasto upiec wieczorem i od rana można zajadać - bardzo łatwa, mało pracochłonna drożdżówka, ciasto w nocy pracuje i można spokojnie spać do rana, po obudzeniu ciasto gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
26.05.2020
25.05.2020
Składniki:
ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube
masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml
kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna 550 100 gram, cukier 4 łyżki, kakao 2 łyżki
Mleko zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny.
Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut mąki, nie trzeba ciasta schładzać w lodówce.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, do formy włożyć kulę ciasta i dłonią palcami rozsmarować na dnie formy, ponakłuwać ostrym nożem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar.
Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch.
Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha to dodać ciut miękkiej margaryny, kruszonkę posypać na budyń.
Piec dalej w 180C, grzanie góra/dół 35 minut, następnie na termoobiegu w 150C z 10 minut, zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem - bardzo smaczne, aromatyczne, nie za słodkie ciasto kruche z rabarbarem, budyniem, kakaową kruszonką, w trakcie jedzenia chce się więcej zjeść..........SMACZNEGO!!!
ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube
masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml
kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna 550 100 gram, cukier 4 łyżki, kakao 2 łyżki
Mleko zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny.
Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut mąki, nie trzeba ciasta schładzać w lodówce.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, do formy włożyć kulę ciasta i dłonią palcami rozsmarować na dnie formy, ponakłuwać ostrym nożem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar.
Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch.
Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha to dodać ciut miękkiej margaryny, kruszonkę posypać na budyń.
Piec dalej w 180C, grzanie góra/dół 35 minut, następnie na termoobiegu w 150C z 10 minut, zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem - bardzo smaczne, aromatyczne, nie za słodkie ciasto kruche z rabarbarem, budyniem, kakaową kruszonką, w trakcie jedzenia chce się więcej zjeść..........SMACZNEGO!!!
20.05.2020
Składniki:
boczek świeży surowy bez kości 30 dag, cebula 1 sztuka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 szczypty, kapusta młoda 2 główki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek
Boczek świeży bez kości pokroić w kosteczkę, smażyć na średnim ogniu (na dużym szybko się zrumieni ale środek będzie nie dopieczony), gdy zacznie się rumienić wsypać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć do złotej cebulki, dodać jarzynkę, pieprz mielony.
Kapustę młodą pokroić i wsypać do boczku, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty około 2o minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas zamieszać.
Na koniec wsypać mąkę, koperek posiekany i szybko wymieszać kapustę, zdjąć z ognia. - młoda kapusta jest naszym ulubionym danie, w różnych odsłonach smakowych przygotowana zawsze jest smacznie zjedzona.......SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
boczek świeży surowy bez kości 30 dag, cebula 1 sztuka, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 szczypty, kapusta młoda 2 główki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, koperek 1 pęczek
Boczek świeży bez kości pokroić w kosteczkę, smażyć na średnim ogniu (na dużym szybko się zrumieni ale środek będzie nie dopieczony), gdy zacznie się rumienić wsypać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć do złotej cebulki, dodać jarzynkę, pieprz mielony.
Kapustę młodą pokroić i wsypać do boczku, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty około 2o minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas zamieszać.
Na koniec wsypać mąkę, koperek posiekany i szybko wymieszać kapustę, zdjąć z ognia. - młoda kapusta jest naszym ulubionym danie, w różnych odsłonach smakowych przygotowana zawsze jest smacznie zjedzona.......SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Składniki:
uda kurczaka 4 sztuki duże, woda 4 litry, włoszczyzna młoda 1 pęczek, młoda marchewka 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziarenka 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, kurkuma 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" - do smaku
Świeże, duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: udko i pałka, opłukać, odciąć kuperki, włożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować, łyżką szumówką zebrać powstałą pianę.
Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać, z marchewek odciąć nać, z pietruszki odciąć listki, łodygi z pietruszką do wywaru, włożyć do wywaru, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarenka, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i gotować na małym ogniu do miękkości udek.
Pod koniec wsypać kurkumę i krótko zagotować, podawać z ulubionym makaronem i natką pietruszki, do smaku dodać przyprawę w płynie - rosół z udek kurczaka z młodą włoszczyzną i dodatkiem kurkumy jest najlepszą zupą nie tylko na niedzielę..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
uda kurczaka 4 sztuki duże, woda 4 litry, włoszczyzna młoda 1 pęczek, młoda marchewka 1 pęczek, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziarenka 6 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, kurkuma 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" - do smaku
Świeże, duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: udko i pałka, opłukać, odciąć kuperki, włożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować, łyżką szumówką zebrać powstałą pianę.
Pęczek młodej włoszczyzny dobrze opłukać, z marchewek odciąć nać, z pietruszki odciąć listki, łodygi z pietruszką do wywaru, włożyć do wywaru, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarenka, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i gotować na małym ogniu do miękkości udek.
Pod koniec wsypać kurkumę i krótko zagotować, podawać z ulubionym makaronem i natką pietruszki, do smaku dodać przyprawę w płynie - rosół z udek kurczaka z młodą włoszczyzną i dodatkiem kurkumy jest najlepszą zupą nie tylko na niedzielę..........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
19.05.2020
Składniki:
kiełbasa śląska 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, jarzynka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki
Kiełbasę śląską dobrej jakości ponacinać z obu stron ostrym nożem na skos, na gorącym oleju rzepakowym mocno zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz.
Do tłuszczu po kiełbasie wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę, posypać cukrem i smażyć, pod koniec wsypać pokrojone ząbki czosnku, jarzynkę, paprykę ostrą, dodać kiełbasę i pod przykryciem dusić z 8 minut na średnim ogniu.
Podawać kiełbasę z pieczywem i musztardą - kiełbasa smażona z cebulą i czosnkiem bardzo lubimy zjeść od czasu do czasu na kolację z pieczywem, musztardą.......SMACZNEGO!!!
kiełbasa śląska 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, jarzynka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki
Kiełbasę śląską dobrej jakości ponacinać z obu stron ostrym nożem na skos, na gorącym oleju rzepakowym mocno zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz.
Do tłuszczu po kiełbasie wsypać pokrojoną w piórka obraną cebulę, posypać cukrem i smażyć, pod koniec wsypać pokrojone ząbki czosnku, jarzynkę, paprykę ostrą, dodać kiełbasę i pod przykryciem dusić z 8 minut na średnim ogniu.
Podawać kiełbasę z pieczywem i musztardą - kiełbasa smażona z cebulą i czosnkiem bardzo lubimy zjeść od czasu do czasu na kolację z pieczywem, musztardą.......SMACZNEGO!!!
18.05.2020
Składniki:
jajka 5 sztuk, miękka margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rabarbar 60 dag, kruszonka: miękka margaryna 100 gram, mąka tortowa 150 gram cukier 100 gram, puder cukier - ile potrzeba
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę utrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem - najlepsze ciasto ucierane, które zawsze wychodzi pyszne, owoce dodajemy jakie lubimy, zamiast kruszonki można dodać piankę bezową..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, miękka margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rabarbar 60 dag, kruszonka: miękka margaryna 100 gram, mąka tortowa 150 gram cukier 100 gram, puder cukier - ile potrzeba
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę utrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem - najlepsze ciasto ucierane, które zawsze wychodzi pyszne, owoce dodajemy jakie lubimy, zamiast kruszonki można dodać piankę bezową..........SMACZNEGO!!!
17.05.2020
Składniki:
włoszczyzna 1/2 pęczka, masło klarowane 2 łyżki, koperek 3 pęczki duże, woda 3 litry, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, śmietana 200 gram sól 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"
lane kluski: 2 jajka "M", mąka pszenna 3/4 szklanki, woda 1/2-3/4 szklanki
Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać, następnie dodać drobno pokrojone same łodyżki z opłukanego koperku i podsmażać z 2 minuty, resztę koperku pokroić i zostawić na talerzu.
Do garnka wlać wodę, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto na lane kluski, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą,wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR i zagotować krótko, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami - zupa koperkowa to smaki dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci, do dzisiaj pamiętam smak, zapach zupy.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
włoszczyzna 1/2 pęczka, masło klarowane 2 łyżki, koperek 3 pęczki duże, woda 3 litry, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, śmietana 200 gram sól 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"
lane kluski: 2 jajka "M", mąka pszenna 3/4 szklanki, woda 1/2-3/4 szklanki
Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać, następnie dodać drobno pokrojone same łodyżki z opłukanego koperku i podsmażać z 2 minuty, resztę koperku pokroić i zostawić na talerzu.
Do garnka wlać wodę, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto na lane kluski, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą,wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR i zagotować krótko, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami - zupa koperkowa to smaki dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci, do dzisiaj pamiętam smak, zapach zupy.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Składniki:
piersi kurczaka 1 podwójna duża, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek, VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki
ziemniaki ugotowane 1 kg
marchew karotka 3/4 kg, masło 1 łyżeczka, tarta bułka 1 łyżeczka
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pociąć nożyczkami kuchennymi na paski, mąkę wsypać do woreczka, pasek piersi obtoczyć mąką i palcami je delikatnie rozpłaszczyć.
Wkładać partiami do gorącego oleju, posypać VEGETA NATUR z curry - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz.
Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu.
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masło i łyżeczkę tartej bułki, wymieszać - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie danie obiadowe z piersi kurczaka w sosie koperkowym, bardzo lubimy.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
piersi kurczaka 1 podwójna duża, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek, VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki
ziemniaki ugotowane 1 kg
marchew karotka 3/4 kg, masło 1 łyżeczka, tarta bułka 1 łyżeczka
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pociąć nożyczkami kuchennymi na paski, mąkę wsypać do woreczka, pasek piersi obtoczyć mąką i palcami je delikatnie rozpłaszczyć.
Wkładać partiami do gorącego oleju, posypać VEGETA NATUR z curry - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz.
Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu.
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masło i łyżeczkę tartej bułki, wymieszać - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie danie obiadowe z piersi kurczaka w sosie koperkowym, bardzo lubimy.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Subskrybuj:
Posty (Atom)