ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube
masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml
kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna 550 100 gram, cukier 4 łyżki, kakao 2 łyżki
Mleko zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny.
Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut mąki, nie trzeba ciasta schładzać w lodówce.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, do formy włożyć kulę ciasta i dłonią palcami rozsmarować na dnie formy, ponakłuwać ostrym nożem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar.
Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch.
Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha to dodać ciut miękkiej margaryny, kruszonkę posypać na budyń.
Piec dalej w 180C, grzanie góra/dół 35 minut, następnie na termoobiegu w 150C z 10 minut, zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem - bardzo smaczne, aromatyczne, nie za słodkie ciasto kruche z rabarbarem, budyniem, kakaową kruszonką, w trakcie jedzenia chce się więcej zjeść..........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Ciasto rzeczywiście przepyszne.
Prześlij komentarz