Składniki:
mąka pszenna 30 dag,
drożdże suche 1 opakowanie,
mleko ciepłe 125 ml,
jajka 1 sztuka,
masło 5 dag,
cukier 10 dag,
sól - szczypta,
rodzynki 5 dag
KRUSZONKA:
mąka pszenna 12 łyżek,
cukier 5 łyżek,
masło 7 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie
do mąki w misie robota dodać suche drożdże, sól i hakiem wymieszać
dodać cukier, jajko i letnie mleko, wyrabiać z 3 minuty, pod koniec wyrabiania dodać roztopione, letnie masło, namoczone rodzynki
wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników
gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut
piec w 200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje z masłem lub dżemem..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz