Składniki:
piersi kurczaka 1 podwójna duża,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 8 łyżek,
VEGETA NATUR z curry
"zobacz TUTAJ" 2 łyżki,
koperek świeży 2 pęczki,
wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa,
pieprz mielony,
mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram,
woda 1/2 szklanki
ziemniaki ugotowane 1 kg
marchew karotka 3/4 kg,
masło 1 łyżeczka,
tarta bułka 1 łyżeczka
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pociąć nożyczkami kuchennymi na paski, mąkę wsypać do woreczka, pasek piersi obtoczyć mąką i palcami je delikatnie rozpłaszczyć.
Wkładać partiami do gorącego oleju, posypać VEGETA NATUR z curry - duży wybór przypraw
"zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz.
Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu.
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masło i łyżeczkę tartej bułki, wymieszać - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie danie obiadowe z piersi kurczaka w sosie koperkowym, bardzo lubimy.........SMACZNEGO!!!
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz