Składniki:
pokruszone drożdże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, olejek waniliowy 4 krople
truskawki 70 dag
kruszonka: 15 dag miękkie masło, 10 dag cukier, 20 dag mąki krupczatki
Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w składnikach i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Rano wszystko wymieszać w misce dużą łyżką do połączenia składników.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu poukładać opłukane, bez szypułek truskawki 70 dag, zostawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Z podanych składników wyrobić palcami na kruszonkę i posypać na truskawki.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, najlepiej smakuje na drugi dzień, ciasto upiec wieczorem i od rana można zajadać - bardzo łatwa, mało pracochłonna drożdżówka, ciasto w nocy pracuje i można spokojnie spać do rana, po obudzeniu ciasto gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Pyszna a jak nocna to i w nocy bym zjadła :P
Prześlij komentarz