Składniki:
drożdże suche 1 opakowanie,
mąką tortowa 60 dag,
cukier 1/2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
aromat waniliowy 3 krople,
jajka 1 sztuka +1 żółtka "M",
palma stopiona 100 gram,
mleko 1,5 szklanki,
marmolada owocowa 250 gram słoik,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do miski wsypać drożdże, mąkę przesianą, szczyptę soli, cukier, wbić 1 jajko + 3 żółtka, aromat waniliowy, palmę stopić i wlać zimne mleko i wlać do miski.
Wyrabiać mocno ręką z 5 minuty do połączenia składników i gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, nakryć ręcznikiem i odstawić do 2 godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto parę razy wyrobić i odrywać kawałki ciasta formując placuszki, dać łyżeczkę dżemu i uformować pączki.
Układać na blaszce z piekarnika z papierem do pieczenia, pędzelkiem posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniki na 190C, grzanie góra/dół około 30 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - pączki z piekarnika są również dobre w smaku, ale przede wszystkim są mniej kaloryczne jak smażone w tłuszczu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz