6.09.2021
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękką palmę, utrzeć mikserem do spienienia na najwyższych obrotach.
Wsypać wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać plastry obranych jabłek, (nożyczkami do skórek odcinam z agrestu końcówki) rozsypać agrest
. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane jako idealna baza do wielu owoców sezonowych czy dżemów........SMACZNEGO!!!
3.09.2021
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel.
Dodać do masy jajecznej jogurt, cappuccino, kakao, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i mikserem krótko połączyć składniki.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, do formy wlać masę jogurtową.
Do masy pokroić na połowę delicje, lekko je wcisnąć do masy.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 10 minut, w formie dobrze wystudzić.
Na zimnym serniku poukładać plastry truskawek i wlać galaretkę tężejącą wymieszaną w 900 ml gorącej wody, schować do lodówki - sernik jogurtowy jest smaczną alternatywą dla sernika z twarogu, jest dużo bardziej delikatny, lekki.......SMACZNEGO!!!
2.09.2021
kruszonka: mąka tortowa 150 gram, palma 125 gram miękka, cukier 100 gram, kakao 3 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Formy do pieczenia 25x25 i 20x11 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża 30x25 cm (większa forma do pracy męża jest), ciasto wyłożyć do form, na cieście poukładać gęsto połówki nektarynek.
Składniki na kruszonkę mikserem utrzeć i wysypać na owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne ciasto ucierane, ciasto jest łatwe, szybkie do wykonania i pasuje do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO!!!
31.08.2021
kruszonka: palma miękka 100 gram, cukier 100 gram, mąka krupczatka 150 gram
Do misy pokruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki i cukru, 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut, do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko ze stopioną palmą.
Hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, konsystencja powinna być nie za gęsta.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy, na wierzchu ciasta powciskać połówki umytych truskawek.
Z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i posypać nią truskawki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - bardzo puszysta, miękka drożdżówka z truskawkami i kruszonką, idealne ciasto do sezonowych owoców........SMACZNEGO!!!
29.08.2021
Galaretkę agrestową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do jogurtu gęstego i rózgą dobrze wymieszać.
Tortownica 24 cm wyłożona folią spożywczą, na dnie rozłożyć biszkopty i wylać masę jogurtową, wygładzić wierzch.
Opłukane truskawki pokroić na plastry i lekko powciskać w masę jogurtową, schować do lodówki.
Galaretkę truskawkową wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, zimną wlać do śmietany gęstej i rózgą dobrze wymieszać, wylać na truskawki, resztę truskawek delikatnie powciskać w masę śmietankową i do lodówki.
Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić, tężejącą galaretkę wylać na truskawki, zostawić najlepiej na całą noc w lodówce, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo prosty, łatwy, tani deser na zimno z jogurtem, śmietaną, truskawkami, galaretkami na biszkoptach........SMACZNEGO!!!
25.08.2021
Warzywa, paprykę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, ząbki czosnku w plasterki, pomidory na kawałki.
Szynkę bez kości opłukać, pokroić w kostkę, obsypać mąką pszenną, w garnku na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, czosnek, dodać mięsko pokrojone i zrumienić co jakiś czas mieszając.
Do mięsa wsypać warzywa, ziemniaki, paprykę, paprykę ostrą z pestkami,pomidory i koncentrat, kostkę rosołową, wlać wodę, gotować na średnim ogniu z 40 minut.
Dodać drobno pokrojoną włoską kapustę, pieprz ziołowy, sól czosnkową, gotować z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia - bardzo smaczny, aromatyczny, sycący gulasz z szynki z warzywami, ziemniakami i kapustą włoska, doskonałe danie jednogarnkowe........SMACZNEGO!!!
24.08.2021
mielona łopatka wieprzowa 80 dag, bułka pszenna do moczenia 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", śmietana 18% gęsta 2 łyżki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, bułka tarta 4 łyżki, smalec 1/2 kostki
Do miski włożyć mieloną łopatkę, posiekaną cebulę, odciśniętą z wody bułkę pszenną, dodać jajka, gęstą śmietanę, bułkę tartą, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, kucharka i masę ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
Formować nie za duże kule mielonego mięsa z 2 cm wysokości, obtaczać w mące.
Na gorący smalec kłaść kule, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, fasolką szparagową, kalafiorem lub innymi dodatkami jakie się lubi - kotlety mielone z łopatki są bardzo soczyste, delikatne dzięki dodaniu gęstej śmietany do masy i są dobrze wyrobione.........SMACZNEGO!!!
22.08.2021
krem budyniowo-kawowy: mleko 400 ml, cukier 2 łyżki, kawa instant 4 łyżki, truskawki 70 dag w tym 1 szklanka do kremu
krem: mascarpone 500 ml, puder cukier 2 łyżki, śmietana zimna 30% 250 ml, aromat pomarańczowy 4 krople
woda 200 ml, mąka ziemniaczana 3 łyżeczki + 1/4 szklanki wody do wymieszania
Całe jajka ubić z cukrem do białości z 3 minuty mikserem, mąkę tortową przesianą z proszkiem, kakao i dodawać po czubatej łyżce mąki i ucierając mikserem, ciasto wylać do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia i piec w w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół 30minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki.
Budyń śmietankowy ugotować w 400 ml mleka (200 ml zagotować a w 200ml wymieszać budyń z kawą instant i z cukrem), i wystudzić.
Miękkie masło mikserem utrzeć z porcjami budyniu na gładki krem, połowę kremu rozsmarować na 1 placku nasączonym wodą z sokiem z cytryny i nakryć 2 plackiem.
Resztę kremu zmiksować z 1 szklanką obranych truskawek i posmarować nasączony place, nakryć 3 plackiem delikatnie dociskając.
Mascarpone utrzeć z pudrem cukrem i zimną śmietaną, aromatem pomarańczowym i cały rozsmarować na 3 placku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do wrzątku, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, gdy przestygnie wlać do reszty truskawek w misce i delikatnie wymieszać (truskawki nie puszczą soku, dłużej ładnie wyglądają na ciastach, tortach), schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo lekki, delikatny, orzeźwiający, nie za słodki torcik z kremem kawowo-truskawkowym i z mascarpone........SMACZNEGO!!!
19.08.2021
kapusta czerwona: smalec 1 łyżeczka, jabłka 1 sztuka średnie, cebula 1 sztuka mniejsza, goździki 6 sztuk, cukier 3 łyżki, sól 1 łyżka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, kapusta czerwona 1 główka średnia, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki
kluski ziemniaczane: ziemniaki ugotowane 2 kg, mąka ziemniaczana - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry, sól 2 łyżki
Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór, na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone czosnku.
Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara, dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po ugotowaniu kaczkę wyjąć n talerz.
Wywar przelać do mniejszego garnka, wsypać pieprz mielony, mąkę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać, kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko połączyć na gładką masę.
Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki, kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem, podawać c kaczką, sosem, kapustą czerwoną - kaczka faszerowana jabłkami, śliwkami suszonymi z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha, z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą jest doskonałym daniem........SMACZNEGO!!!