Składniki:
buraki czerwone 3 kg mniejsze,
ocet 1 łyżka,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki
są słodsze i mniej łykowate podłużne mniejsze buraczki, buraczki obrałam ze skórki, ugotowałam w 3 litrach wody w szybkowarze 35 mninut, z wywaru mam po przyprawieniu do picia barszcz czerwony
buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki
porcję buraczków użyłam na surówkę a resztę wymieszałam z podanymi składnikami
buraczki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach
przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz