Składniki:
2 kg papryka zielona, 1 łyżka sól
MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 10 szklanek woda, 2 łyżki cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarna, 2 łyżki gorczyca
z papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać
pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc
teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze
do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego
zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików
po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki
pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku
ostudzone słoiki schować w ciemne i chłodne miejsce........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz