Składniki:
biszkopt: 5 jajek "L",
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki
krem budyniowo-kawowy: mleko 400 ml,
cukier 2 łyżki,
kawa instant 4 łyżki,
truskawki 70 dag w tym 1 szklanka do kremu
krem: mascarpone 500 ml,
puder cukier 2 łyżki,
śmietana zimna 30% 250 ml,
aromat pomarańczowy 4 krople
woda 200 ml,
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki + 1/4 szklanki wody do wymieszania
Całe jajka ubić z cukrem do białości z 3 minuty mikserem, mąkę tortową przesianą z proszkiem, kakao i dodawać po czubatej łyżce mąki i ucierając mikserem, ciasto wylać do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia i piec w w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół 30minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki.
Budyń śmietankowy ugotować w 400 ml mleka (200 ml zagotować a w 200ml wymieszać budyń z kawą instant i z cukrem), i wystudzić.
Miękkie masło mikserem utrzeć z porcjami budyniu na gładki krem, połowę kremu rozsmarować na 1 placku nasączonym wodą z sokiem z cytryny i nakryć 2 plackiem.
Resztę kremu zmiksować z 1 szklanką obranych truskawek i posmarować nasączony place, nakryć 3 plackiem delikatnie dociskając.
Mascarpone utrzeć z pudrem cukrem i zimną śmietaną, aromatem pomarańczowym i cały rozsmarować na 3 placku.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do wrzątku, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, gdy przestygnie wlać do reszty truskawek w misce i delikatnie wymieszać (truskawki nie puszczą soku, dłużej ładnie wyglądają na ciastach, tortach), schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo lekki, delikatny, orzeźwiający, nie za słodki torcik z kremem kawowo-truskawkowym i z mascarpone........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz