Składniki:
kaczka świeża 2 kg,
jabłka 1 sztuka duże,
kucharek 1 łyżka,
majeranek 3 łyżki,
smalec 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 3 sztuki
woda 4 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
śliwki suszone bez pestek 100 gram,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki
kapusta czerwona: smalec 1 łyżeczka,
jabłka 1 sztuka średnie,
cebula 1 sztuka mniejsza,
goździki 6 sztuk,
cukier 3 łyżki,
sól 1 łyżka,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 2 sztuki,
kapusta czerwona 1 główka średnia,
woda 1 szklanka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki
kluski ziemniaczane: ziemniaki ugotowane 2 kg,
mąka ziemniaczana - ile potrzeba,
woda wrząca 4 litry,
sól 2 łyżki
Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, do kaczki włożyć do pełna kawałki jabłek z majerankiem, kucharkiem, wykałaczkami spiąć otwór, na patelni ze smalcem zrumienić kaczkę z każdej strony, pod koniec dodać ząbki pokrojone czosnku.
Kaczkę z tłuszczem z patelni włożyć do szybkowara, dodać śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po ugotowaniu kaczkę wyjąć n talerz.
Wywar przelać do mniejszego garnka, wsypać pieprz mielony, mąkę i blenderem zmiksować do zagotowania i zagęszczenia sosu.
Na smalcu podsmażyć pokrojone w kostkę obrane jabłko, cebulę, goździki, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól.
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po paru minutach wodę odlać, kapustę dodać do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty, na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty.
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch i podzielić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko połączyć na gładką masę.
Formować kulki, spłaszczyć je trochę i palcem do połowy robić dziurki, kłaść do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem, podawać c kaczką, sosem, kapustą czerwoną
- kaczka faszerowana jabłkami, śliwkami suszonymi z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha, z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą jest doskonałym daniem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz