Składniki:
jajka 8 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
palma 250 gram miękka,
maka tortowa 4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
nektarynki 1 kg
kruszonka: mąka tortowa 150 gram,
palma 125 gram miękka,
cukier 100 gram,
kakao 3 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Formy do pieczenia 25x25 i 20x11 cm z papierem do pieczenia lub 1 duża 30x25 cm (większa forma do pracy męża jest), ciasto wyłożyć do form, na cieście poukładać gęsto połówki nektarynek.
Składniki na kruszonkę mikserem utrzeć i wysypać na owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne ciasto ucierane, ciasto jest łatwe, szybkie do wykonania i pasuje do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz