Składniki:
szynka bez kości 70 dag,
cebula kolorowa 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka ostra 1 mała,
papryka słodka 2 sztuki większe,
ziemniaki 6 sztuk średnie,
marchew 2 sztuki,
seler 1 mały,
korzeń pietruszki 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
pomidory 4 sztuki,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
woda 1,5 litra,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
sól czosnkowa 1 łyżeczka,
kapusta włoska 1 ćwiartka główki średniej,
mąka pszenna 23 łyżki,
śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Warzywa, paprykę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, ząbki czosnku w plasterki, pomidory na kawałki.
Szynkę bez kości opłukać, pokroić w kostkę, obsypać mąką pszenną, w garnku na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, czosnek, dodać mięsko pokrojone i zrumienić co jakiś czas mieszając.
Do mięsa wsypać warzywa, ziemniaki, paprykę, paprykę ostrą z pestkami,pomidory i koncentrat, kostkę rosołową, wlać wodę, gotować na średnim ogniu z 40 minut.
Dodać drobno pokrojoną włoską kapustę, pieprz ziołowy, sól czosnkową, gotować z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia - bardzo smaczny, aromatyczny, sycący gulasz z szynki z warzywami, ziemniakami i kapustą włoska, doskonałe danie jednogarnkowe........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz