Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 1,5 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
palma stopiona 5 dag,
truskawki świeże 50 dag
kruszonka: palma miękka 100 gram,
cukier 100 gram,
mąka krupczatka 150 gram
Do misy pokruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki i cukru, 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut, do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko ze stopioną palmą.
Hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, konsystencja powinna być nie za gęsta.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy, na wierzchu ciasta powciskać połówki umytych truskawek.
Z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i posypać nią truskawki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - bardzo puszysta, miękka drożdżówka z truskawkami i kruszonką, idealne ciasto do sezonowych owoców........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz