Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
jogurt gęsty naturalny 3 opakowania po 380 gram,
kasza manna 4 łyżki,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
kakao 2 łyżki,
cappuccino 2 opakowania,
delicje 1 opakowanie,
truskawki 50 dag,
galaretka cytrynowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel.
Dodać do masy jajecznej jogurt, cappuccino, kakao, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i mikserem krótko połączyć składniki.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, do formy wlać masę jogurtową.
Do masy pokroić na połowę delicje, lekko je wcisnąć do masy.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C piec 10 minut, w formie dobrze wystudzić.
Na zimnym serniku poukładać plastry truskawek i wlać galaretkę tężejącą wymieszaną w 900 ml gorącej wody, schować do lodówki - sernik jogurtowy jest smaczną alternatywą dla sernika z twarogu, jest dużo bardziej delikatny, lekki.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz