Składniki:mąka tortowa 2,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 4 sztuki "L",
olej rzepakowy 100 ml,
mleko 150 ml,
kakao 4 łyżki,
rabarbar 70 dag
masa budyniowa: mleko 900 ml,
cukier 3 łyżki,
masło 2 łyżki,
budyń waniliowy 2 opakowania
Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu mąkę tortową, proszek do pieczenia, cukier, kakao, dodać jajka, wlać olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko połączyć na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Forma silikonowa 28 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta rozsypać obrany, pokrojony w kawałeczki rabarbar, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut.
W czasie pieczenia przygotować budyń: 600 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, 2 łyżkami masła, w 300 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe i wlać do gotującego mleka, mieszać do zgęstnienia budyniu.
Budyń wylać na podpieczone ciasto i piec dalej 25-30 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu aby budyń dobrze stężał - bardzo smaczne, łatwe, delikatne, aromatyczne ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem jest idealnym ciastem na różne okazje.........SMACZNEGO!!!
19.02.2021
15.02.2021
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 1 sztuka + 3 żółtka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jabłka 4 sztuki, śliwki 70 dag
Świeże drożdże w misie robota rozetrzeć z 1,5 szklanką letniego mleka, z łyżką cukru i mąki, odstawić przykryte talerzem na 30 minut.
Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajko i żółtka, wlać olej rzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm (lub jedna duża forma 35x25 cm), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek.
Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczna, prosta, łatwa do upieczenia drożdżówka śliwkowo - jabłkowa, najlepiej smakuje upieczona wieczorem i na następny dzień jest idealna..........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 1 sztuka + 3 żółtka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jabłka 4 sztuki, śliwki 70 dag
Świeże drożdże w misie robota rozetrzeć z 1,5 szklanką letniego mleka, z łyżką cukru i mąki, odstawić przykryte talerzem na 30 minut.
Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajko i żółtka, wlać olej rzepakowy i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm (lub jedna duża forma 35x25 cm), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek.
Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczna, prosta, łatwa do upieczenia drożdżówka śliwkowo - jabłkowa, najlepiej smakuje upieczona wieczorem i na następny dzień jest idealna..........SMACZNEGO!!!
14.02.2021
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, cebula smażona 2 sztuki średnie, olej rzepakowy 6 łyżek, majeranek 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
sos czosnkowy: ząbki czosnku 4 sztuki duże, ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jogurt gęsty 380 gram koperek 1/2 pęczka, szczypiorek 1/2 pęczka
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty.
Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.
Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.
Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, cebula smażona 2 sztuki średnie, olej rzepakowy 6 łyżek, majeranek 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
sos czosnkowy: ząbki czosnku 4 sztuki duże, ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jogurt gęsty 380 gram koperek 1/2 pęczka, szczypiorek 1/2 pęczka
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty.
Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.
Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.
Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO!!!
9.02.2021
Składniki:
mąka tortowa 60 dag, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, oregano, tymianek, bazylia 1 łyżeczka, drożdże suszone 7 gram opakowanie, woda ciepła 400-500 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki
dodatki: pieczarki 6 sztuk większe, papryka słodka 3 sztuki średnia, cebula 2 sztuki większe, mozzarella 3 opakowania kule, ser żółty 8 plastrów
sos: sok pomidorowy 1/2 litra, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, czosnek suszony 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżka
Do misy robota wsypać przesianą mąkę tortową, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, suche drożdże, wlać olej rzepakowy i ciepłą wodę.
Hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto, potem nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczarki obrać, pokroić w talarki, posypać 1 łyżeczką soli i wymieszać, cebulę pokroić w talarki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, papryki pokroić w krążki i posypać 1 łyżeczką soli = przed dodaniem na ciasto każde odcisnąć z puszczonego soku.
Sok pomidorowy wymieszać z oregano, czosnkiem suszonym, cukrem, solą, papryką ostrą.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżką i rozwałkować na cienki placek, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarować trochę sosu, posypać pieczarkami, papryką, cebulą, piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut.
Po tym czasie na ciasto położyć plasterki mozzarelli i sera żółtego, na termoobiegu 1 160C piec jeszcze z 10 minut, po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do odparowania, kroić lekko wystudzone ciasto, podać z resztą sosu - dzisiaj jest Dzień Pizzy, u nas sypie śnieg i nie chce się wychodzić do sklepu po pieczywo, z tej okazji upiekłam placek pizzowy na suchych drożdżach i jest co jeść dobrego........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 60 dag, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, oregano, tymianek, bazylia 1 łyżeczka, drożdże suszone 7 gram opakowanie, woda ciepła 400-500 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki
dodatki: pieczarki 6 sztuk większe, papryka słodka 3 sztuki średnia, cebula 2 sztuki większe, mozzarella 3 opakowania kule, ser żółty 8 plastrów
sos: sok pomidorowy 1/2 litra, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, czosnek suszony 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżka
Do misy robota wsypać przesianą mąkę tortową, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, suche drożdże, wlać olej rzepakowy i ciepłą wodę.
Hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto, potem nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczarki obrać, pokroić w talarki, posypać 1 łyżeczką soli i wymieszać, cebulę pokroić w talarki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, papryki pokroić w krążki i posypać 1 łyżeczką soli = przed dodaniem na ciasto każde odcisnąć z puszczonego soku.
Sok pomidorowy wymieszać z oregano, czosnkiem suszonym, cukrem, solą, papryką ostrą.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżką i rozwałkować na cienki placek, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarować trochę sosu, posypać pieczarkami, papryką, cebulą, piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut.
Po tym czasie na ciasto położyć plasterki mozzarelli i sera żółtego, na termoobiegu 1 160C piec jeszcze z 10 minut, po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do odparowania, kroić lekko wystudzone ciasto, podać z resztą sosu - dzisiaj jest Dzień Pizzy, u nas sypie śnieg i nie chce się wychodzić do sklepu po pieczywo, z tej okazji upiekłam placek pizzowy na suchych drożdżach i jest co jeść dobrego........SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, żółtka 4 sztuki "L", jajko 1 sztuka "L", olejek rumowy 4 krople, masło 100 gram stopione,letnie, rabarbar 80 dag, cukier 4 łyżki, cynamon 3 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
Drożdże świeże rozetrzeć w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól. cukier, dodać jajko i żółtka, wlać letnie mleko, aromat rumowy, stopioneletnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy.
Rabarbar obrany pokroić na kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, upiec wieczorem i na następny dzień jest doskonałe........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, żółtka 4 sztuki "L", jajko 1 sztuka "L", olejek rumowy 4 krople, masło 100 gram stopione,letnie, rabarbar 80 dag, cukier 4 łyżki, cynamon 3 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
Drożdże świeże rozetrzeć w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól. cukier, dodać jajko i żółtka, wlać letnie mleko, aromat rumowy, stopioneletnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy.
Rabarbar obrany pokroić na kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, upiec wieczorem i na następny dzień jest doskonałe........SMACZNEGO!!!
5.02.2021
Składniki:
udka kurczaka 2 sztuki duże, woda do gotowania 1 litr, masło klarowane 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka
sos szpinakowy: masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka mała, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 2-3 łyżki
Duże udka kurczaka podgotować w wodzie z 30 minut (wodę wykorzystać do zupy)wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą czosnkową, pieprzem mielonym, papryką słodką i smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.
W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną cebulę i ząbki czosnku z cukrem, dodać odmrożony szpinak (mam swój mrożony w liściach cały), dodać kostkę rosołowa, smażyć z 5 minut mieszając.
Na koniec dodać śmietanę słodką, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, sos gotowy, podać z ziemniakami i surówką wg uznania - bardzo smaczne, szybkie danie obiadowe, udka kurczaka smażone podane z sosem szpinakowym smakują wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 2 sztuki duże, woda do gotowania 1 litr, masło klarowane 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka
sos szpinakowy: masło klarowane 2 łyżki, cebula 1 sztuka mała, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 2-3 łyżki
Duże udka kurczaka podgotować w wodzie z 30 minut (wodę wykorzystać do zupy)wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą czosnkową, pieprzem mielonym, papryką słodką i smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.
W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną cebulę i ząbki czosnku z cukrem, dodać odmrożony szpinak (mam swój mrożony w liściach cały), dodać kostkę rosołowa, smażyć z 5 minut mieszając.
Na koniec dodać śmietanę słodką, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, sos gotowy, podać z ziemniakami i surówką wg uznania - bardzo smaczne, szybkie danie obiadowe, udka kurczaka smażone podane z sosem szpinakowym smakują wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
3.02.2021
Składniki:
jajka 2 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 3,2% około 3/4-1 litr, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka szara reneta 3 sztuki duże, olej rzepakowy 1/2 litra, cukier puder - ile potrzeba
Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i w misce dokładnie mikserem ubić na ciasto o dość rzadkiej konsystencji.
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko.
Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują również na zimno.........SMACZNEGO!!!
jajka 2 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 3,2% około 3/4-1 litr, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka szara reneta 3 sztuki duże, olej rzepakowy 1/2 litra, cukier puder - ile potrzeba
Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i w misce dokładnie mikserem ubić na ciasto o dość rzadkiej konsystencji.
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko.
Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują również na zimno.........SMACZNEGO!!!
31.01.2021
Sładniki:
polędwiczki kurczaka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie, ser żółty starty 20 dag, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki do smażenia
Do większej miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy, dodać przyprawę pikantną do kurczaka, wsypać wiórki sera żółtego.
Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na desce delikatnie rozbić, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki obtaczać w tartej bułce, kłaść na patelnię z gorącym olejem, wlać resztę marynaty, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - bardzo szybkie danie z patelni, marynata jajeczna z serem żółtym idealnie pasuje do polędwiczek, smaczne danie na ciepły obiad lub na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
polędwiczki kurczaka 1 kg, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 3 łyżki, przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie, ser żółty starty 20 dag, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki do smażenia
Do większej miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy, dodać przyprawę pikantną do kurczaka, wsypać wiórki sera żółtego.
Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na desce delikatnie rozbić, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki obtaczać w tartej bułce, kłaść na patelnię z gorącym olejem, wlać resztę marynaty, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - bardzo szybkie danie z patelni, marynata jajeczna z serem żółtym idealnie pasuje do polędwiczek, smaczne danie na ciepły obiad lub na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
29.01.2021
Składniki:
jogurt gęsty 380 gram, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, magi 2 łyżki, cebula 4 sztuki średnie, łodyżki szczypiorku 1 pęczek ząbki czosnku 6 sztuk, kurczak świeży 1,4 kg
W misce wymieszać jogurt gęsty z przyprawą pikantną do kurczaka, dodać kawałki cebuli, łodyżki szczypiorku grubego, ząbki czosnku, magi, wszystko dobrze wymieszać.
Do marynaty włożyć dwie połówki kurczaka i dokładnie natrzeć, włożyć z marynatą do rękawa do pieczenia, zawiązać i do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzany ba 220C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do foremki 35x25 cm, piec 40 minut, po tym czasie rozciąć nożyczkami rękaw, wyciągnąć spod kurczaka i z formy i dalej piec 15-20 minut na termoobiegu w 160C, w piekarniku wystudzić, z wywaru można zmiksować sos do ziemniaków - bardzo smaczny, soczysty, kruchy, chrupiący kurczak pieczony w jogurcie w rękawie, smakuje i na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
jogurt gęsty 380 gram, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, magi 2 łyżki, cebula 4 sztuki średnie, łodyżki szczypiorku 1 pęczek ząbki czosnku 6 sztuk, kurczak świeży 1,4 kg
W misce wymieszać jogurt gęsty z przyprawą pikantną do kurczaka, dodać kawałki cebuli, łodyżki szczypiorku grubego, ząbki czosnku, magi, wszystko dobrze wymieszać.
Do marynaty włożyć dwie połówki kurczaka i dokładnie natrzeć, włożyć z marynatą do rękawa do pieczenia, zawiązać i do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzany ba 220C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do foremki 35x25 cm, piec 40 minut, po tym czasie rozciąć nożyczkami rękaw, wyciągnąć spod kurczaka i z formy i dalej piec 15-20 minut na termoobiegu w 160C, w piekarniku wystudzić, z wywaru można zmiksować sos do ziemniaków - bardzo smaczny, soczysty, kruchy, chrupiący kurczak pieczony w jogurcie w rękawie, smakuje i na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)