Składniki:
jajka 2 sztuki "L",
cukier 1/2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko 3,2% około 3/4-1 litr,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jabłka szara reneta 3 sztuki duże,
olej rzepakowy 1/2 litra,
cukier puder - ile potrzeba
Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i w misce dokładnie mikserem ubić na ciasto o dość rzadkiej konsystencji.
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko.
Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują również na zimno.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz