2021-02-09

placek pizzowy na Dzień Pizzy 09.02.2021na drożdżach suszonych...

Składniki:

mąka tortowa 60 dag, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, oregano, tymianek, bazylia 1 łyżeczka, drożdże suszone 7 gram opakowanie, woda ciepła 400-500 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki

dodatki: pieczarki 6 sztuk większe, papryka słodka 3 sztuki średnia, cebula 2 sztuki większe, mozzarella 3 opakowania kule, ser żółty 8 plastrów

sos: sok pomidorowy 1/2 litra, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, oregano 1 łyżka, czosnek suszony 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżka



Do misy robota wsypać przesianą mąkę tortową, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, suche drożdże, wlać olej rzepakowy i ciepłą wodę.

Hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto, potem nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pieczarki obrać, pokroić w talarki, posypać 1 łyżeczką soli i wymieszać, cebulę pokroić w talarki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, papryki pokroić w krążki i posypać 1 łyżeczką soli = przed dodaniem na ciasto każde odcisnąć z puszczonego soku.

Sok pomidorowy wymieszać z oregano, czosnkiem suszonym, cukrem, solą, papryką ostrą.

Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżką i rozwałkować na cienki placek, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia.

Na cieście rozsmarować trochę sosu, posypać pieczarkami, papryką, cebulą, piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut.

Po tym czasie na ciasto położyć plasterki mozzarelli i sera żółtego, na termoobiegu 1 160C piec jeszcze z 10 minut, po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do odparowania, kroić lekko wystudzone ciasto, podać z resztą sosu - dzisiaj jest Dzień Pizzy, u nas sypie śnieg i nie chce się wychodzić do sklepu po pieczywo, z tej okazji upiekłam placek pizzowy na suchych drożdżach i jest co jeść dobrego........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy: