Składniki:
mąka tortowa 60 dag,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
oregano, tymianek, bazylia 1 łyżeczka,
drożdże suszone 7 gram opakowanie,
woda ciepła 400-500 ml,
olej rzepakowy 1/2 szklanki
dodatki: pieczarki 6 sztuk większe,
papryka słodka 3 sztuki średnia,
cebula 2 sztuki większe,
mozzarella 3 opakowania kule,
ser żółty 8 plastrów
sos: sok pomidorowy 1/2 litra,
cukier 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
oregano 1 łyżka,
czosnek suszony 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżka
Do misy robota wsypać przesianą mąkę tortową, cukier, sól, oregano, tymianek, bazylię, suche drożdże, wlać olej rzepakowy i ciepłą wodę.
Hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto, potem nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pieczarki obrać, pokroić w talarki, posypać 1 łyżeczką soli i wymieszać, cebulę pokroić w talarki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, papryki pokroić w krążki i posypać 1 łyżeczką soli = przed dodaniem na ciasto każde odcisnąć z puszczonego soku.
Sok pomidorowy wymieszać z oregano, czosnkiem suszonym, cukrem, solą, papryką ostrą.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić łyżką i rozwałkować na cienki placek, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarować trochę sosu, posypać pieczarkami, papryką, cebulą, piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut.
Po tym czasie na ciasto położyć plasterki mozzarelli i sera żółtego, na termoobiegu 1 160C piec jeszcze z 10 minut, po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do odparowania, kroić lekko wystudzone ciasto, podać z resztą sosu - dzisiaj jest Dzień Pizzy, u nas sypie śnieg i nie chce się wychodzić do sklepu po pieczywo, z tej okazji upiekłam placek pizzowy na suchych drożdżach i jest co jeść dobrego........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz