Składniki:mąka tortowa 2,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 4 sztuki "L",
olej rzepakowy 100 ml,
mleko 150 ml,
kakao 4 łyżki,
rabarbar 70 dag
masa budyniowa: mleko 900 ml,
cukier 3 łyżki,
masło 2 łyżki,
budyń waniliowy 2 opakowania
Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu mąkę tortową, proszek do pieczenia, cukier, kakao, dodać jajka, wlać olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko połączyć na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Forma silikonowa 28 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta rozsypać obrany, pokrojony w kawałeczki rabarbar, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut.
W czasie pieczenia przygotować budyń: 600 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, 2 łyżkami masła, w 300 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe i wlać do gotującego mleka, mieszać do zgęstnienia budyniu.
Budyń wylać na podpieczone ciasto i piec dalej 25-30 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu aby budyń dobrze stężał - bardzo smaczne, łatwe, delikatne, aromatyczne ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem jest idealnym ciastem na różne okazje.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz