Składniki:
udka kurczaka 2 sztuki duże,
woda do gotowania 1 litr,
masło klarowane 2 łyżki,
sól czosnkowa 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka
sos szpinakowy: masło klarowane 2 łyżki,
cebula 1 sztuka mała,
ząbki czosnku 4 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
szpinak mrożony 1 opakowanie,
kostka rosołowa 1 sztuka,
śmietana 12% 200 gram,
mąka pszenna 2-3 łyżki
Duże udka kurczaka podgotować w wodzie z 30 minut (wodę wykorzystać do zupy)wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą czosnkową, pieprzem mielonym, papryką słodką i smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym.
W garnku na maśle klarowanym zeszklić pokrojoną cebulę i ząbki czosnku z cukrem, dodać odmrożony szpinak (mam swój mrożony w liściach cały), dodać kostkę rosołowa, smażyć z 5 minut mieszając.
Na koniec dodać śmietanę słodką, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, sos gotowy, podać z ziemniakami i surówką wg uznania - bardzo smaczne, szybkie danie obiadowe, udka kurczaka smażone podane z sosem szpinakowym smakują wyśmienicie........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz