Składniki:
drożdże świeże 8 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 2 szklanki,
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
żółtka 4 sztuki "L",
jajko 1 sztuka "L",
olejek rumowy 4 krople,
masło 100 gram stopione,letnie,
rabarbar 80 dag,
cukier 4 łyżki,
cynamon 3 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
Drożdże świeże rozetrzeć w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól. cukier, dodać jajko i żółtka, wlać letnie mleko, aromat rumowy, stopioneletnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy.
Rabarbar obrany pokroić na kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, upiec wieczorem i na następny dzień jest doskonałe........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz