Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
twaróg półtłusty 50 dag,
cebula smażona 2 sztuki średnie,
olej rzepakowy 6 łyżek,
majeranek 3 łyżki,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
sos czosnkowy: ząbki czosnku 4 sztuki duże,
ogórek zielony 1 średni, cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
jogurt gęsty 380 gram
koperek 1/2 pęczka,
szczypiorek 1/2 pęczka
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa, przez praskę przecisnąć też twaróg półtłusty.
Cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, wystudzić. dodać do masy ziemniaczanej, dodać majeranek, kucharka, paprykę ostrą, wsypać mąkę ziemniaczana i wszystko dobrze wyrobić ręką.
Formować owalne z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym.
Ząbki czosnku przecisnąć w prasce czosnkowej do miski, dodać jogurt gęsty, cukier, sól, pieprz mielony, posiekany koperek i szczypiorek, podawać z kotletami - bardzo smaczne, pożywne, sycące kotlety z gotowanych ziemniaków z twarogiem, idealnie smakują z sosem czosnkowym lub jakim się lubi.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz