Sładniki:
polędwiczki kurczaka 1 kg,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 3 łyżki,
przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie,
ser żółty starty 20 dag,
tarta bułka 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki do smażenia
Do większej miski wbić jajka, wlać olej rzepakowy, dodać przyprawę pikantną do kurczaka, wsypać wiórki sera żółtego.
Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na desce delikatnie rozbić, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki obtaczać w tartej bułce, kłaść na patelnię z gorącym olejem, wlać resztę marynaty, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu - bardzo szybkie danie z patelni, marynata jajeczna z serem żółtym idealnie pasuje do polędwiczek, smaczne danie na ciepły obiad lub na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
31.01.2021
29.01.2021
Składniki:
jogurt gęsty 380 gram, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, magi 2 łyżki, cebula 4 sztuki średnie, łodyżki szczypiorku 1 pęczek ząbki czosnku 6 sztuk, kurczak świeży 1,4 kg
W misce wymieszać jogurt gęsty z przyprawą pikantną do kurczaka, dodać kawałki cebuli, łodyżki szczypiorku grubego, ząbki czosnku, magi, wszystko dobrze wymieszać.
Do marynaty włożyć dwie połówki kurczaka i dokładnie natrzeć, włożyć z marynatą do rękawa do pieczenia, zawiązać i do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzany ba 220C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do foremki 35x25 cm, piec 40 minut, po tym czasie rozciąć nożyczkami rękaw, wyciągnąć spod kurczaka i z formy i dalej piec 15-20 minut na termoobiegu w 160C, w piekarniku wystudzić, z wywaru można zmiksować sos do ziemniaków - bardzo smaczny, soczysty, kruchy, chrupiący kurczak pieczony w jogurcie w rękawie, smakuje i na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
jogurt gęsty 380 gram, pikantna przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, magi 2 łyżki, cebula 4 sztuki średnie, łodyżki szczypiorku 1 pęczek ząbki czosnku 6 sztuk, kurczak świeży 1,4 kg
W misce wymieszać jogurt gęsty z przyprawą pikantną do kurczaka, dodać kawałki cebuli, łodyżki szczypiorku grubego, ząbki czosnku, magi, wszystko dobrze wymieszać.
Do marynaty włożyć dwie połówki kurczaka i dokładnie natrzeć, włożyć z marynatą do rękawa do pieczenia, zawiązać i do lodówki na całą noc.
Piekarnik nagrzany ba 220C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do foremki 35x25 cm, piec 40 minut, po tym czasie rozciąć nożyczkami rękaw, wyciągnąć spod kurczaka i z formy i dalej piec 15-20 minut na termoobiegu w 160C, w piekarniku wystudzić, z wywaru można zmiksować sos do ziemniaków - bardzo smaczny, soczysty, kruchy, chrupiący kurczak pieczony w jogurcie w rękawie, smakuje i na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
27.01.2021
Składniki:
ziemniaki 1,30 kg, woda 2 szklanki do 1 porcji do zmiksowania
jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, ,ąka tortowa 1 - 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 4 litry, olej 5 łyżek, sól 2 łyżeczki
boczek świeży 30 dag, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki, sól 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka
Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody (nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku), dokładnie ziemniaki zmiksować.
Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny aby dobrze odciekła woda.
Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.
Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.
Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.
Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo smaczne jak tarte na tarce..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1,30 kg, woda 2 szklanki do 1 porcji do zmiksowania
jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, ,ąka tortowa 1 - 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 4 litry, olej 5 łyżek, sól 2 łyżeczki
boczek świeży 30 dag, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki, sól 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka
Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody (nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku), dokładnie ziemniaki zmiksować.
Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny aby dobrze odciekła woda.
Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.
Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.
Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.
Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo smaczne jak tarte na tarce..........SMACZNEGO!!!
26.01.2021
Składniki:
żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki
Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO!!!
żeberka przednie wieprzowe 1 kg, woda 1 litr, kiszona kapusta 50 dag, woda 4 szklanki, włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, majeranek 3 łyżki
Żeberka włożyć do szybkowara, wlać wodę, gotować po zasyczeniu paru 50 minut, gdy szybkowar spuści powietrze żeberka z wodą wylać do miski, do szybkowara włożyć kiszoną kapustę, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do dużego garnka wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone drobno ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wywar z żeberek, gotować do miękkości ziemniaków.
Dodać z wodą z gotowania kiszoną kapustę, mięso z obranych żeberek i gotować z 10 minut, do smaku dodać kucharka, paprykę ostrą, słodką, pieprz mielony, ziołowy. majeranek - rozgrzewający, sycący kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, jedna z ulubionych zup zwłaszcza w chłodne dni.........SMACZNEGO!!!
22.01.2021
Składniki:
Forma silikonowa niska okrągła 26 cm, ciasto wylać do formy, na ciasto łyżką nakładać aronię (po upieczeniu góra będzie spodem), piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół.
Ciasto piec około 55 minut, na ciemno złoty kolor, w formie ciasto dobrze wystudzić aby aronia stężała, nakryć talerzem formę, odwrócić i zdjąć formę z ciasta, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, idealna baza również do wielu sezonowych owoców.........SMACZNEGO!!!
składniki temperatura pokojowa = 1 jogurt naturalny rzadki 200 gram kubek,
mąka tortowa 3 kubki po jogurcie,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier 2 kubki po jogurcie,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1 kubek po jogurcie,
jajka 3 sztuki "L",
cukier puder ile potrzeba
dżem z aronii lub inny smak niskosłodzony, rzadki 400 gram,
kisiel wiśniowy 2 opakowania
Dżem z aronii mam rzadki, wlać do miski dżem i wsypać kisiele, wymieszać.
Do miski wlać jogurt naturalny nie gęsty, kubek opłukać i do sucha wytrzeć - do kubka wsypywać suche składniki, na koniec wlać kubek oleju.
Forma silikonowa niska okrągła 26 cm, ciasto wylać do formy, na ciasto łyżką nakładać aronię (po upieczeniu góra będzie spodem), piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół.
Ciasto piec około 55 minut, na ciemno złoty kolor, w formie ciasto dobrze wystudzić aby aronia stężała, nakryć talerzem formę, odwrócić i zdjąć formę z ciasta, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, idealna baza również do wielu sezonowych owoców.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)