Składniki:
ziemniaki 1,30 kg,
woda 2 szklanki do 1 porcji do zmiksowania
jajka 2 sztuki "L",
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki,
,ąka tortowa 1 - 1,5 szklanki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
woda 4 litry,
olej 5 łyżek,
sól 2 łyżeczki
boczek świeży 30 dag,
smalec 1/2 kostki,
cebula 3 sztuki,
sól 3/4 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka
Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody (nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku), dokładnie ziemniaki zmiksować.
Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny aby dobrze odciekła woda.
Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.
Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.
Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.
Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo smaczne jak tarte na tarce..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz