składniki temperatura pokojowa = 1 jogurt naturalny rzadki 200 gram kubek,
mąka tortowa 3 kubki po jogurcie,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier 2 kubki po jogurcie,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1 kubek po jogurcie,
jajka 3 sztuki "L",
cukier puder ile potrzeba
dżem z aronii lub inny smak niskosłodzony, rzadki 400 gram,
kisiel wiśniowy 2 opakowania
Dżem z aronii mam rzadki, wlać do miski dżem i wsypać kisiele, wymieszać.
Do miski wlać jogurt naturalny nie gęsty, kubek opłukać i do sucha wytrzeć - do kubka wsypywać suche składniki, na koniec wlać kubek oleju.
Forma silikonowa niska okrągła 26 cm, ciasto wylać do formy, na ciasto łyżką nakładać aronię (po upieczeniu góra będzie spodem), piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół.
Ciasto piec około 55 minut, na ciemno złoty kolor, w formie ciasto dobrze wystudzić aby aronia stężała, nakryć talerzem formę, odwrócić i zdjąć formę z ciasta, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jogurtowe jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, idealna baza również do wielu sezonowych owoców.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz