Składniki:
truskawki świeże 1 kg + z tego odłożyć do pokrojenia trochę,
cukier,
5 łyżek,
cynamon 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1/2 łyżeczki,
maślanka naturalna 2 litry,
makaron jaki się lubi 1 opakowanie
Truskawki szybko opłukać pod zimną wodą na durszlaku, usunąć szypułki, dodać do dzbanka blendera, trochę zostawić do dodania pokrojonych na makaron.
Do blendera wlać zimną maślankę, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować.
Makaron jaki się lubi ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odlać na durszlak.
Porcję makaronu dać do talerza głębokiego, polać sosem z blendera i dodać pokrojone w plasterki truskawki - zaczyna się sezon truskawek świeżych, ten przepis to propozycja na szybki, lekki, bardzo smaczny obiad, lunch czy kolację.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz