Składniki:
pręga wołowa 4 sztuki,
rosół 3 szklanki,
chrzan tarty w słoiku 2 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
śmietana 18% 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 2 szklanki,
koperek 1/2 pęczka
Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami.
Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać z 3 szklanki rosołu i zostawić w chłodnym miejscu na następny dzień.
Pręgę wyjąć z garnka, do rosołu dodać 2 łyżki chrzanu ze słoika, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, dodać do smaku pieprz mielony, kucharka, śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać, włożyć do sosu pręgę - pręga wołowa gotowana z kurą rosołową na rosół, rosół jest bardzo aromatyczny, esencjonalny, pręgę na drugi dzień podajemy w sosie chrzanowym do ziemniaków...........SMACZNEGO!!!
5.10.2019
4.10.2019
Składniki:
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka średnia, kalarepka 1 sztuka średnia, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka na talerz.
Na oleju zeszklić pokrojoną drono cebulę, dodać pokrojoną drobno obraną kalarepkę, wymieszać i podsmażać, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i ząbki czosnku, wymieszać.
Dodać paprykę ostrą, sól i podsmażać do miękkości warzyw, wystudzić.
Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z warzywami, połówki jajek napełniać farszem, posypać posiekaną natką pietruszki. - pyszne faszerowane jajka podsmażanymi warzywami, idealna na przystawkę do alkoholu ale na smaczne syte śniadanie lub kolację..........SMACZNEGO!!!
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka średnia, kalarepka 1 sztuka średnia, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka na talerz.
Na oleju zeszklić pokrojoną drono cebulę, dodać pokrojoną drobno obraną kalarepkę, wymieszać i podsmażać, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i ząbki czosnku, wymieszać.
Dodać paprykę ostrą, sól i podsmażać do miękkości warzyw, wystudzić.
Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z warzywami, połówki jajek napełniać farszem, posypać posiekaną natką pietruszki. - pyszne faszerowane jajka podsmażanymi warzywami, idealna na przystawkę do alkoholu ale na smaczne syte śniadanie lub kolację..........SMACZNEGO!!!
3.10.2019
Składniki:
kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki
Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.
Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.
Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę...........SMACZNEGO!!!
kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki
Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.
Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.
Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę...........SMACZNEGO!!!
1.10.2019
Składniki:
jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 4 łyżki, aromat arakowy 3 krople, orzechy włoskie 200 gram, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 18% 3 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba, olej + tarta bułka do formy
Składniki temperatura pokojowa = jajka, olej, cukier ubić mikserem do spienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. sodę, kakao, aromat arakowy i mikserem połączyć dobrze składniki.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać.
Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka.
Czekoladę ze śmietaną stopić w garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki - bardzo smaczne ciasto na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.........SMACZNEGO!!!
jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 4 łyżki, aromat arakowy 3 krople, orzechy włoskie 200 gram, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 18% 3 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba, olej + tarta bułka do formy
Składniki temperatura pokojowa = jajka, olej, cukier ubić mikserem do spienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. sodę, kakao, aromat arakowy i mikserem połączyć dobrze składniki.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać.
Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka.
Czekoladę ze śmietaną stopić w garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki - bardzo smaczne ciasto na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.........SMACZNEGO!!!
28.09.2019
Składniki:
mrożone filety dorsza 70 dag, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, bułka tarta 1 szklanka, smalec do smażenia 1/2 kostki
Odmrożone filety z dorsza, cebulę pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza, wbić jajko , wszystko dokładnie zmiksować, wyłożyć do miski.
Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę tartą, posiekany koperek, dodać gęstą śmietanę i ręką dokładnie wyrobić.
Na rozgrzanej patelni i smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 7 minut, bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody. - kotlety mielone z dorsza z dodatkiem śmietany gęstej są bardzo soczyste, aromatyczne, delikatne, smakują na ciepło i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
mrożone filety dorsza 70 dag, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, bułka tarta 1 szklanka, smalec do smażenia 1/2 kostki
Odmrożone filety z dorsza, cebulę pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza, wbić jajko , wszystko dokładnie zmiksować, wyłożyć do miski.
Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę tartą, posiekany koperek, dodać gęstą śmietanę i ręką dokładnie wyrobić.
Na rozgrzanej patelni i smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 7 minut, bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody. - kotlety mielone z dorsza z dodatkiem śmietany gęstej są bardzo soczyste, aromatyczne, delikatne, smakują na ciepło i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
27.09.2019
Składniki:
herbatniki 300 gram, galaretka pomarańczowa 2 sztuki, gorąca woda 400 ml, jogurt naturalny 500 gram, kandyzowane w cukrze owoce tropikalne 25 dag, galaretka cytrynowa 2 opakowania, gorąca woda 900 ml
Galaretki pomarańczowe wsypać do gorącej wody, dokładnie rozmieszać, wystudzić, dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać, zostawić do tężenia w lodówce.
Dwie silikonowe keksówki 22 cm, na dnie ułożyć herbatniki, wylać nie mocno stężały jogurt do form, na wierzch rozsypać kandyzowane w cukrze owoce tropikalne, na owocach rozłożyć herbatniki, delikatnie przycisnąć do jogurtu i do lodówki do stężenia.
Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić i do lodówki do stężenia, prawie stężałą galaretkę wylać na herbatniki, wsypać resztę owoców, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, prosty, szybki deser na bazie jogurtu z galaretkami na herbatnikach, idealny deser na upalne lato i nie tylko...........SMACZNEGO!!!
herbatniki 300 gram, galaretka pomarańczowa 2 sztuki, gorąca woda 400 ml, jogurt naturalny 500 gram, kandyzowane w cukrze owoce tropikalne 25 dag, galaretka cytrynowa 2 opakowania, gorąca woda 900 ml
Galaretki pomarańczowe wsypać do gorącej wody, dokładnie rozmieszać, wystudzić, dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać, zostawić do tężenia w lodówce.
Dwie silikonowe keksówki 22 cm, na dnie ułożyć herbatniki, wylać nie mocno stężały jogurt do form, na wierzch rozsypać kandyzowane w cukrze owoce tropikalne, na owocach rozłożyć herbatniki, delikatnie przycisnąć do jogurtu i do lodówki do stężenia.
Galaretki cytrynowe wymieszać w gorącej wodzie, wystudzić i do lodówki do stężenia, prawie stężałą galaretkę wylać na herbatniki, wsypać resztę owoców, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwy, prosty, szybki deser na bazie jogurtu z galaretkami na herbatnikach, idealny deser na upalne lato i nie tylko...........SMACZNEGO!!!
26.09.2019
Składniki:
pomidory mocno dojrzałe 1 kg, ryż ugotowany 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, łopatka mielona 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, kapusta młoda włoska 1 główka większa, woda 1 szklanka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka
Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa.
W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie, na sitku układać do około 3/4 wysokości szybkowara.
Umyte pomidory pokroić ze skórką na kawałki do dzbanka blendera i dobrze je zmiksować, wlać na gołąbki.
Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom. - sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem do gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO!!!
pomidory mocno dojrzałe 1 kg, ryż ugotowany 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, łopatka mielona 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, kapusta młoda włoska 1 główka większa, woda 1 szklanka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka
Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa.
W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie, na sitku układać do około 3/4 wysokości szybkowara.
Umyte pomidory pokroić ze skórką na kawałki do dzbanka blendera i dobrze je zmiksować, wlać na gołąbki.
Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom. - sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem do gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO!!!
25.09.2019
Składniki:
buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag, wywar z buraków gotowanych 1,5 litra, kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg, wywar z kości 1,5 litra, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/ 2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, koper suszony z nasionami, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ząbki czosnku 3 sztuki, majeranek 2 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gra, mąka pszenna 3 łyżki, woda 2 szklanki, jajka sadzone 8 sztuk
Obrane buraki czerwone (moje są ze wsi od gospodarza 5 kg) ugotować w szybkowarze 40 minut, dobrze je wystudzić, zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie na tarczy grubsze oczka, porcje zamroziłam i jedną do barszczu od razu zużyłam.
Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków.
Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem - pyszny, aromatyczny, sycący barszcz na kościach, żeberkach podany z jajkiem sadzonym jest wyborną zupą na obiad w chłodne dni............SMACZNEGO!!!
buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag, wywar z buraków gotowanych 1,5 litra, kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg, wywar z kości 1,5 litra, ziemniaki 4 sztuki, włoszczyzna 1/ 2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, koper suszony z nasionami, woda 1 litr, cukier 3 łyżki, kucharek 2 łyżki, ząbki czosnku 3 sztuki, majeranek 2 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gra, mąka pszenna 3 łyżki, woda 2 szklanki, jajka sadzone 8 sztuk
Obrane buraki czerwone (moje są ze wsi od gospodarza 5 kg) ugotować w szybkowarze 40 minut, dobrze je wystudzić, zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie na tarczy grubsze oczka, porcje zamroziłam i jedną do barszczu od razu zużyłam.
Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków.
Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem - pyszny, aromatyczny, sycący barszcz na kościach, żeberkach podany z jajkiem sadzonym jest wyborną zupą na obiad w chłodne dni............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)