Składniki:
kapusta młoda 2 główki większe,
smalec 1 łyżeczka,
boczek śwież bez kości 25 dag,
boczek wędzony bez kości 20 dag,
cebula 1 sztuka średnia,
ząbki czosnku 3 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
cukier 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet winny 2 łyżeczki,
koperek 1 pęczek,
mąka pszenna 2 łyżki
Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.
Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.
Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz