Składniki:
pomidory mocno dojrzałe 1 kg,
ryż ugotowany 2 szklanki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
łopatka mielona 70 dag,
koperek 1 pęczek,
jajka 2 sztuki,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
kapusta młoda włoska 1 główka większa,
woda 1 szklanka,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka
Ugotowany na sypko ryż w nie osolonej wodzie z olejem dobrze ręką wyrobić z jajkami, mieloną łopatką, przyprawą do wieprzowiny, posiekanym koperkiem.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody i ściągać sparzone liście, z ostudzonych wyciąć gruby nerw, nakład porcję mięsa.
W szybkowarze (9 l.)na dnie rozłożyć rozsuwane sitko aby kapusta się nie przypaliła na dnie, na sitku układać do około 3/4 wysokości szybkowara.
Umyte pomidory pokroić ze skórką na kawałki do dzbanka blendera i dobrze je zmiksować, wlać na gołąbki.
Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom. - sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem do gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz