Składniki:
pręga wołowa 4 sztuki,
rosół 3 szklanki,
chrzan tarty w słoiku 2 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
śmietana 18% 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 2 szklanki,
koperek 1/2 pęczka
Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami.
Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać z 3 szklanki rosołu i zostawić w chłodnym miejscu na następny dzień.
Pręgę wyjąć z garnka, do rosołu dodać 2 łyżki chrzanu ze słoika, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, dodać do smaku pieprz mielony, kucharka, śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać, włożyć do sosu pręgę - pręga wołowa gotowana z kurą rosołową na rosół, rosół jest bardzo aromatyczny, esencjonalny, pręgę na drugi dzień podajemy w sosie chrzanowym do ziemniaków...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz