Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
kakao 4 łyżki,
aromat arakowy 3 krople,
orzechy włoskie 200 gram,
czekolada gorzka 100 gram,
śmietana 18% 3 łyżki,
posypka kolorowa - ile potrzeba,
olej + tarta bułka do formy
Składniki temperatura pokojowa = jajka, olej, cukier ubić mikserem do spienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. sodę, kakao, aromat arakowy i mikserem połączyć dobrze składniki.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać.
Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka.
Czekoladę ze śmietaną stopić w garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki - bardzo smaczne ciasto na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz