Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki duże,
przyprawa do złocistego kurczaka 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
papryka czerwona 3 sztuki,
cebula 3 sztuki,
ząbki czosnku 8 sztuk,
przyprawa w płynie maggi - ile potrzeba,
woda 2 szklanki
Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: podudzie i pałka, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, mocno natrzeć przyprawą do kurczaka i schować do lodówki na kilka godzin.
Na gorącym oleju zrumienić kurczaka z każdej strony, dodać pokrojone papryki, cebule, ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać z 10 minut.
Wlać szklankę wody i pod przykryciem dusić do miękkości kurczaka, smakuje na ciepło i na zimno - duszony kurczak w papryce z cebulą jest bardzo smaczny, kruchy, soczysty, aromatyczny i smakuje wybornie nie tylko na ciepło..........SMACZNEGO!!!
14.06.2019
Składniki:
składniki na ciasto wsypać do pojemnika i od razu wszystko razem utrzeć: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło miękkie 10 dag, mleko 150 ml, kakao 3 łyżki,mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, olejek rumowy 2 krople, truskawki 70 dag, cukier puder - ile potrzeba
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, gęsto poukładać truskawki.
składniki na ciasto wsypać do pojemnika i od razu wszystko razem utrzeć: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło miękkie 10 dag, mleko 150 ml, kakao 3 łyżki,mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, olejek rumowy 2 krople, truskawki 70 dag, cukier puder - ile potrzeba
Wszystkie składni utrzeć mikserem w pojemniku z 4 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, gęsto poukładać truskawki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, bardzo łatwe ciasto ucierane co zawsze wychodzi, jest doskonałą bazą do dodania owoców, bakalii..........SMACZNEGO!!!
10.06.2019
Składniki:
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do pieczarek, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, dodać pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę w płynie maggi.
Podać z ulubionym ugotowanym makaronem - makaron z sosem pieczarkowym to bardzo szybkie, smaczne, sycące danie na obiad, kolację, makaron dajemy jaki lubimy............SMACZNEGO!!!
olej rzepakowy 8 łyżek,
cebula 1 sztuka większa,
pieczarki 60 dag,
kostka rosołowa 1 sztuka,
śmietana 12% 200 gram,
woda 4 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
maggi w płynie - ile potrzeba,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Pieczarki obrać, pokroić, na gorącym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę na złocisto, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać z 5 minut mieszając, dodać kostkę rosołową.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do pieczarek, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, dodać pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę w płynie maggi.
Podać z ulubionym ugotowanym makaronem - makaron z sosem pieczarkowym to bardzo szybkie, smaczne, sycące danie na obiad, kolację, makaron dajemy jaki lubimy............SMACZNEGO!!!
Składniki:
Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki.
Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.
Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.
Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne., przechowywać w lodówce.
ogórki do kiszenia na małosolne 1,5 kg,
zestaw do kiszenia 1 porcja,
sól kamienna 2-3 łyżeczki
Ogórki do kiszenia dobrać o jednakowej wielkości, w misce moczyć w zimnej wodzie z godzinę z 3 razy zmieniając wodę.
Ogórki wytrzeć ręcznikiem papierowym, odciąć z obu stron końcówki, opłukać pod zimną wodą porcję zestawu do kiszenia:koper,chrzan liść i korzeń,czosnek obrane ząbki.
Worek do mrożenia duży na 6 litrów, worek włożyłam do płaskiej formy, wkładałam porcjami ogórki i zestaw do kiszenia.
Posypać solą kamienną, z worka usunąć powietrze i dobrze zawiązać, schować na 8 godzin do lodówki.
Teraz delikatnie ogórki w worku przemieszać, zostawić w blaszce na 48 godzin na blacie kuchennym, po tym czasie ogórki są pyszne., przechowywać w lodówce.
Ja ogórki wyjęłam do miski, zestaw do kiszenia przełożyłam do nowego worka i jeszcze raz wykorzystam, dodałam nowe ogórki, sól - ogórki małosolne przygotowane na sucho bez wody tylko w zamkniętym worku są bardzo smaczne kruche, szybko gotowe do zjedzenia...........SMACZNEGO!!!
7.06.2019
składniki:
składniki temperatura pokojowa dodawać wg podanej kolejności do miski większej:
pokruszone drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki widelcem rozbełtane, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 70 dag przesiana, sól 1 szczypta, aromat arakowy 3 krople = SKŁADNIKÓW NIE MIESZAĆ!
Miskę nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Mikserem spiralami z 3 minuty wyrobić składniki, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać gęsto truskawki.
Kruszonka kokosowa: wiórki kokosowe 100 gram, masło miękkie 15 dag, mąka krupczatka 100 gram, cukier 100 gram, ręką lub spiralami miksera utrzeć kruszonkę, posypać ciasto z truskawkami.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - idealne ciasto drożdżowe, idziesz spać a ciasto sobie pracuje, rano jest gotowe do pieczenia, najlepiej smakuje z owocami...SMACZNEGO!!!
składniki temperatura pokojowa dodawać wg podanej kolejności do miski większej:
pokruszone drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki widelcem rozbełtane, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 70 dag przesiana, sól 1 szczypta, aromat arakowy 3 krople = SKŁADNIKÓW NIE MIESZAĆ!
Miskę nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Mikserem spiralami z 3 minuty wyrobić składniki, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać gęsto truskawki.
Kruszonka kokosowa: wiórki kokosowe 100 gram, masło miękkie 15 dag, mąka krupczatka 100 gram, cukier 100 gram, ręką lub spiralami miksera utrzeć kruszonkę, posypać ciasto z truskawkami.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - idealne ciasto drożdżowe, idziesz spać a ciasto sobie pracuje, rano jest gotowe do pieczenia, najlepiej smakuje z owocami...SMACZNEGO!!!
4.06.2019
Składniki:
twaróg półtłusty 60 dag, jogurt grecki 380 ml, jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, skórki kandyzowane 150 gram, herbatniki 100 gram, truskawki 50 dag, śmietana 200 gram, cukier puder 1 łyżka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Twaróg pokruszyć do miski, dodać cukier, jajka, jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować.
Wsypać budyń, kaszą manną i mikserem połączyć składniki z masą twarogową, dodać skórki kandyzowane i połączyć składniki.
Tortownica 18 cm wyłożona folią (tortownica dobrana do szybkowara,szybkowar śred. 22 cm, wysoki na 9 litrów), dłuższy kawałek folii zostawić z boku do nakrycia w szybkowarze.
Na dnie formy ułożyć herbatniki, dać połowę masy serowej, do garnka szybkowara włożyć np sitko rozkładane ale nie rozkładać tylko do góry nogami i na nim postawić formę, teraz wyłożyć do formy resztę masy serowej i łyżką ubijać delikatnie, nakryć wystającą folią wierzch sernika.
Wlać 4 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar i wynieść w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Formę z sernikiem wyjąć z szybkowara, usunąć folię i położyć na talerzu.
Truskawki zmiksować z pudrem cukrem, sokiem z cytryny, śmietaną, przed podaniem polać porcję sernika na talerzyku musem - pierwszy raz zrobiłam sernik w szybkowarze i na pewno nie ostatni, sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, jest jak masło choć nie ma tłuszczu w nim.............SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 60 dag, jogurt grecki 380 ml, jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, skórki kandyzowane 150 gram, herbatniki 100 gram, truskawki 50 dag, śmietana 200 gram, cukier puder 1 łyżka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Twaróg pokruszyć do miski, dodać cukier, jajka, jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować.
Wsypać budyń, kaszą manną i mikserem połączyć składniki z masą twarogową, dodać skórki kandyzowane i połączyć składniki.
Tortownica 18 cm wyłożona folią (tortownica dobrana do szybkowara,szybkowar śred. 22 cm, wysoki na 9 litrów), dłuższy kawałek folii zostawić z boku do nakrycia w szybkowarze.
Na dnie formy ułożyć herbatniki, dać połowę masy serowej, do garnka szybkowara włożyć np sitko rozkładane ale nie rozkładać tylko do góry nogami i na nim postawić formę, teraz wyłożyć do formy resztę masy serowej i łyżką ubijać delikatnie, nakryć wystającą folią wierzch sernika.
Wlać 4 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar i wynieść w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Formę z sernikiem wyjąć z szybkowara, usunąć folię i położyć na talerzu.
Truskawki zmiksować z pudrem cukrem, sokiem z cytryny, śmietaną, przed podaniem polać porcję sernika na talerzyku musem - pierwszy raz zrobiłam sernik w szybkowarze i na pewno nie ostatni, sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, jest jak masło choć nie ma tłuszczu w nim.............SMACZNEGO!!!
29.05.2019
pyszny sernik z budyniem bananowym na jogurtach,herbatnikach z rodzynkami i kruszonką herbatnikową...
Składniki:
jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, jogurt gęsty 4 opakowania (380 gram opakowanie), budyń bananowy 2 opakowania, kasza manna 3 łyżki, rodzynki 100 gram, herbatniki 200 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do spienienia, białości, z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dodać jogurty, wsypać budynie bananowe, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm i 24x12 cm, na dnie rozłożyć całe herbatniki, resztę pokruszyć na kawałki, do form przełożyć masę jogurtową, wierzch posypać herbatnikami i delikatnie przycisnąć do wierzchu.
W nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół piec około 45 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić.
Polewę czekoladową stopić wg opisu na opakowaniu i polać wierzch serników, zostawić do zastygnięcia polewy - sernik jogurtowy jest pyszną alternatywą dla sernika na twarogu, po dodaniu budyniu bananowego jest ciekawy smak i kolor.........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, jogurt gęsty 4 opakowania (380 gram opakowanie), budyń bananowy 2 opakowania, kasza manna 3 łyżki, rodzynki 100 gram, herbatniki 200 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do spienienia, białości, z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dodać jogurty, wsypać budynie bananowe, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm i 24x12 cm, na dnie rozłożyć całe herbatniki, resztę pokruszyć na kawałki, do form przełożyć masę jogurtową, wierzch posypać herbatnikami i delikatnie przycisnąć do wierzchu.
W nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół piec około 45 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić.
Polewę czekoladową stopić wg opisu na opakowaniu i polać wierzch serników, zostawić do zastygnięcia polewy - sernik jogurtowy jest pyszną alternatywą dla sernika na twarogu, po dodaniu budyniu bananowego jest ciekawy smak i kolor.........SMACZNEGO!!!
28.05.2019
Składniki:
babka: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rodzynki 100 gram
bajaderka: 1 babka, herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania woda gorąca 950 ml
Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki.
Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie.
Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki.
Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki.
Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić dla dodania galaretki (2 formy 20x15 cm wyłożone papierem do pieczenia), mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki najlepiej na całą noc - upiekłam babkę z rodzynkami ale słabo urosła i była zbyt zbita, więc wykorzystałam do przygotowania bajaderki z herbatnikami, galaretką...........SMACZNEGO!!!
babka: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rodzynki 100 gram
bajaderka: 1 babka, herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania woda gorąca 950 ml
Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki.
Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie.
Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki.
Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki.
Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić dla dodania galaretki (2 formy 20x15 cm wyłożone papierem do pieczenia), mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki najlepiej na całą noc - upiekłam babkę z rodzynkami ale słabo urosła i była zbyt zbita, więc wykorzystałam do przygotowania bajaderki z herbatnikami, galaretką...........SMACZNEGO!!!
26.05.2019
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, masło 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, dżem śliwkowy 400 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram śmietana gęsta 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram
Do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych.
Piekarnik nagrzany na 18-0C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić.
Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą - ciasto drożdżowe zawsze jest u nas zjedzone co do okruszka, dżem domowy niskosłodzony zagęściłam kisielem........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, masło 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, dżem śliwkowy 400 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram śmietana gęsta 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram
Do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych.
Piekarnik nagrzany na 18-0C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić.
Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą - ciasto drożdżowe zawsze jest u nas zjedzone co do okruszka, dżem domowy niskosłodzony zagęściłam kisielem........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)