Składniki:
twaróg półtłusty 60 dag, jogurt grecki 380 ml, jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, skórki kandyzowane 150 gram, herbatniki 100 gram, truskawki 50 dag, śmietana 200 gram, cukier puder 1 łyżka, sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Twaróg pokruszyć do miski, dodać cukier, jajka, jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować.
Wsypać budyń, kaszą manną i mikserem połączyć składniki z masą twarogową, dodać skórki kandyzowane i połączyć składniki.
Tortownica 18 cm wyłożona folią (tortownica dobrana do szybkowara,szybkowar śred. 22 cm, wysoki na 9 litrów), dłuższy kawałek folii zostawić z boku do nakrycia w szybkowarze.
Na dnie formy ułożyć herbatniki, dać połowę masy serowej, do garnka szybkowara włożyć np sitko rozkładane ale nie rozkładać tylko do góry nogami i na nim postawić formę, teraz wyłożyć do formy resztę masy serowej i łyżką ubijać delikatnie, nakryć wystającą folią wierzch sernika.
Wlać 4 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia otworzyć szybkowar i wynieść w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Formę z sernikiem wyjąć z szybkowara, usunąć folię i położyć na talerzu.
Truskawki zmiksować z pudrem cukrem, sokiem z cytryny, śmietaną, przed podaniem polać porcję sernika na talerzyku musem - pierwszy raz zrobiłam sernik w szybkowarze i na pewno nie ostatni, sernik jest bardzo delikatny, aksamitny, jest jak masło choć nie ma tłuszczu w nim.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz