Składniki:
babka: jajka 4 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
margaryna 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
rodzynki 100 gram
bajaderka: 1 babka,
herbatniki 200 gram,
margaryna 250 gram,
kakao 4 łyżki,
orzechy włoskie 100 gram,
galaretka wiśniowa 2 opakowania
woda gorąca 950 ml
Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki.
Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie.
Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki.
Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki.
Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić dla dodania galaretki (2 formy 20x15 cm wyłożone papierem do pieczenia), mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin.
Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki najlepiej na całą noc - upiekłam babkę z rodzynkami ale słabo urosła i była zbyt zbita, więc wykorzystałam do przygotowania bajaderki z herbatnikami, galaretką...........SMACZNEGO!!!
4 komentarze:
Ale apetycznie wygląda! 😋😋😋
Dziękuję i polecam!
świetny pomysł!! Bardzo pysznie wygląda
I nie udane ciasto jest przydatne i nie zmarnowane, pozdrawiam��
Prześlij komentarz