Składniki:
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
jogurt gęsty 4 opakowania (380 gram opakowanie),
budyń bananowy 2 opakowania,
kasza manna 3 łyżki,
rodzynki 100 gram,
herbatniki 200 gram,
polewa czekoladowa 1 opakowanie
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier utrzeć mikserem do spienienia, białości, z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dodać jogurty, wsypać budynie bananowe, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Forma silikonowa 25x25 cm i 24x12 cm, na dnie rozłożyć całe herbatniki, resztę pokruszyć na kawałki, do form przełożyć masę jogurtową, wierzch posypać herbatnikami i delikatnie przycisnąć do wierzchu.
W nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół piec około 45 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić.
Polewę czekoladową stopić wg opisu na opakowaniu i polać wierzch serników, zostawić do zastygnięcia polewy - sernik jogurtowy jest pyszną alternatywą dla sernika na twarogu, po dodaniu budyniu bananowego jest ciekawy smak i kolor.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz