Składniki:
jajka 6 sztuk,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
śmietana 30 % 250 ml,
cukier puder 3 łyżki,
kakao 1 łyżka,
liczi 1 puszka,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka z cukrem mikserem lub w robocie ubijać z 5 minut na dużych obrotach do "gęstej białości"
przesianą mąkę powoli dosypywać w trakcie mieszania na mniejszych obrotach, miksować do połączenia składników
tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki bez smarowania, ciasto dać do blaszki, wygładzić wierzch i w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, do suchego patyczka, biszkopt wystudzić
nie wyrósł za wysoko więc użyłam w całości, odwrócić do góry dnem i położyć na talerzu, sokiem z liczi z puszki nasączyć dość mocno biszkopt
zimną śmietanę ubić c cukrem pudrem, dodać kakao, rozsmarować po biszkopcie całą śmietanę, poukładać odsączone owoce liczi, posypać kolorową posypką, schować do lodówki - biszkopt jest wilgotny, delikatny i smakuje pysznie...............SMACZNEGO!!!
3.09.2016
2.09.2016
Składniki:
fasolka szparagowa 50 dag, cukinia 1 duża/zielona, ząbki czosnku 1 główka, cebula 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czerwony Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz kolorowy Royal Brand 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, jajka 2 sztuki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, ser żółty 20 dag
fasolkę szparagową ugotować w nie osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku i pałką blendera zmiksować
umytą cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, dać na durszlak i posolić, zostawić na 30 minut, odcisnąć nadmiar soku i dać do fasolki, dodać posiekaną zieleninę, wyciśnięte ząbki czosnku
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dać fasolki z cukinią
dodać kucharka, kolorowy i czerwony na grubo zmielony pieprz, tartą bułkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać ręką
dodać pokrojone kawałeczki sera żółtego, użyłam morski, wszystko wymieszać
23 sztuki wyszły, do foremek silikonowych włożyć masę do pełna, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół i piec około 40 minut - smakują wybornie i na ciepło i na zimno, z barszczem, śmietaną, sosami jakie się lubi............SMACZNEGO!!!
fasolka szparagowa 50 dag, cukinia 1 duża/zielona, ząbki czosnku 1 główka, cebula 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czerwony Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz kolorowy Royal Brand 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, jajka 2 sztuki, bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, ser żółty 20 dag
fasolkę szparagową ugotować w nie osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku i pałką blendera zmiksować
umytą cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, dać na durszlak i posolić, zostawić na 30 minut, odcisnąć nadmiar soku i dać do fasolki, dodać posiekaną zieleninę, wyciśnięte ząbki czosnku
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dać fasolki z cukinią
dodać kucharka, kolorowy i czerwony na grubo zmielony pieprz, tartą bułkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać ręką
dodać pokrojone kawałeczki sera żółtego, użyłam morski, wszystko wymieszać
23 sztuki wyszły, do foremek silikonowych włożyć masę do pełna, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół i piec około 40 minut - smakują wybornie i na ciepło i na zimno, z barszczem, śmietaną, sosami jakie się lubi............SMACZNEGO!!!
1.09.2016
Składniki:
papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka
kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut
z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na dłoń ciut oleju wlać i każdą paprykę nasmarować po wierzchu
do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać
każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 40 minut, następnie na 160 C na termoobiegu 10 minut bez przykrycia - papryki z kaszą kuskus są smaczne i syte...............SMACZNEGO!!!
papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka
kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut
z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, na dłoń ciut oleju wlać i każdą paprykę nasmarować po wierzchu
do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać
każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 40 minut, następnie na 160 C na termoobiegu 10 minut bez przykrycia - papryki z kaszą kuskus są smaczne i syte...............SMACZNEGO!!!
31.08.2016
Składniki:
woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek
fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i zagotować
wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, dodać kostki rosołowe i gotować z 15 minut
dodać pokrojoną na kawałeczki cukinię ze skórką, wsypać kucharka, paprykę wędzoną i ostrą, dodać masło, gotować z 10 minut, dodać na koniec posiekany koperek z natką pietruszki, można podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest lekka, smaczna i syta................SMACZNEGO!!!
woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek
fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i zagotować
wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, dodać kostki rosołowe i gotować z 15 minut
dodać pokrojoną na kawałeczki cukinię ze skórką, wsypać kucharka, paprykę wędzoną i ostrą, dodać masło, gotować z 10 minut, dodać na koniec posiekany koperek z natką pietruszki, można podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest lekka, smaczna i syta................SMACZNEGO!!!
30.08.2016
Składniki:
kuskus 1 szklanka, gorąca woda 1 szklanka, jajka ugotowane na twardo 3 sztuki, pomidory 2 sztuki, szczypiorek 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, serek śmietankowy 140 gram, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
w misce kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć na 10 minut
dodać pokrojone pomidory, jajka, posiekany szczypiorek, koperek
do smaku posolić solą ziołową, dodać pieprzu mielonego, wymieszać
podać z serkiem śmietankowym lub jakim się lubi, użyłam serek Naturek mleczny - sałatka smakuje do podjadania lub na kolację.........SMACZNEGO!!!
kuskus 1 szklanka, gorąca woda 1 szklanka, jajka ugotowane na twardo 3 sztuki, pomidory 2 sztuki, szczypiorek 1/2 pęczka, koperek 1/2 pęczka, serek śmietankowy 140 gram, sól ziołowa - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
w misce kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć na 10 minut
dodać pokrojone pomidory, jajka, posiekany szczypiorek, koperek
do smaku posolić solą ziołową, dodać pieprzu mielonego, wymieszać
podać z serkiem śmietankowym lub jakim się lubi, użyłam serek Naturek mleczny - sałatka smakuje do podjadania lub na kolację.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
wszystko pałką blendera zmiksować dobrze, teraz wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając
do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO!!!
cukinia 2 duże zielone,
śliwki 1,5 kg,
woda 3 szklanki,
cukier 1/2 kg,
żelfix 1 opakowanie/3:1
dżemik nie jest za gęsty, jeśli ma być zwarty to wody wlać 1 szklankę do szybkowara, my lubimy takie rzadsze i nie mocno słodkie
umyte śliwki wypestkować i włożyć do szybkowara, dodać pokrojone na kawałki cukinie ze skórką, wlać wodę
wszystko pałką blendera zmiksować dobrze, teraz wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając
do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO!!!
29.08.2016
Składniki:
mleko 3,2% 300 ml, olej rzepakowy 150 ml, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", drożdże suche 2 opakowania, mąka tortowa 4 szklanki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie
składniki temperatura pokojowa - do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników, przykryć talerzem miskę i zostawić na stole kuchennym na 12 godzin
wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać
wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać
forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek
KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha
kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO!!!
mleko 3,2% 300 ml, olej rzepakowy 150 ml, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", drożdże suche 2 opakowania, mąka tortowa 4 szklanki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie
składniki temperatura pokojowa - do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników, przykryć talerzem miskę i zostawić na stole kuchennym na 12 godzin
wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać
wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać
forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek
KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha
kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)