Składniki:
jajka 6 sztuk,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
śmietana 30 % 250 ml,
cukier puder 3 łyżki,
kakao 1 łyżka,
liczi 1 puszka,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka z cukrem mikserem lub w robocie ubijać z 5 minut na dużych obrotach do "gęstej białości"
przesianą mąkę powoli dosypywać w trakcie mieszania na mniejszych obrotach, miksować do połączenia składników
tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki bez smarowania, ciasto dać do blaszki, wygładzić wierzch i w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, do suchego patyczka, biszkopt wystudzić
nie wyrósł za wysoko więc użyłam w całości, odwrócić do góry dnem i położyć na talerzu, sokiem z liczi z puszki nasączyć dość mocno biszkopt
zimną śmietanę ubić c cukrem pudrem, dodać kakao, rozsmarować po biszkopcie całą śmietanę, poukładać odsączone owoce liczi, posypać kolorową posypką, schować do lodówki - biszkopt jest wilgotny, delikatny i smakuje pysznie...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz