2012-09-17

smarowidło z mięsa mieszanego gulaszowego...

Składniki:


1 kg mięso gulaszowe mieszane, 1/2 kg słonina mielona, 2 główki czosnek przeciśnięty, 1 łyżka majeranek Prymat, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka tymianek


na hali targowej w ulubionym stoisku mięsnym zawsze kupuję gulaszowe ścinki z łopatki, karkówki, schabu i na miejscu mam zmielone mięsko i dodatkowo słoninę też u nich mielę (w domu mniej pracy- można od razu topić smarowidło)

do dużego teflonowego garnka wkładam słoninę i mięso

co jakiś czas mieszam - gdy zaczyna się rumienić to dodaję wszystkie przyprawy i z 10 minut jeszcze podsmażam

gorące przelewam do słoików i mocno zakręcam

takie smarowidło jest smaczniejsze do chleba niż niejedna dziwna wędlina....może też być jako okrasa....
SMACZNEGO!!!