makrela świeża 2 sztuki średnie,
olej rzepakowy 4 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1,5 łyżeczki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
rozmaryn suszony 2 łyżeczki
Tą pyszną, delikatną, aromatyczną makrelę przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"
Otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30
"kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30"
Dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki.
Skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu".
Makrele oczyścić, usunąć głowy, płetwy, koniec ogona, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W naczyniu dobrze wymieszać marynatę z podanych składników, natrzeć marynatą makrele , przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie zmniejszyć temperaturę na 140 C i dopiekać makrele jeszcze z 5-8 minut.
Makrela jest soczysta, aromatyczna, nie nasiąknięta tłuszczem, smakuje na ciepło i na zimno - można podać z czym się lubi np. ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej lub z pieczywem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz