Składniki:
karkówka świeża bez kości 1,5 kg, przyprawa do mięsa Kucharek 2 łyżki, papryka ostra 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka wędzona 1 łyżeczka, liść laurowy 3 sztki pokruszone, ziele angielskie 4 sztuki, sól 1 łyżeczka, czosnek suszony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 4 szklanki do gotowania w szybkowarze
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wszystkie pozostałe składniki oprócz wody wymieszać w misce, włożyć karkówkę, mocno natrzeć marynatą i schować do lodówki na całą noc.
Do garnka szybkowara włożyć mięso z marynatą, z każdej strony karkówkę zrumienić, na koniec wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować taką wielkość mięsa 75 minut.
Gdy ciśnienie opadnie, otworzyć, wystudzić, wyjąć mięso i przekroić na 2 porcje (większa do pieczywa na zimno.
Druga ciut mniejsza schować do garnuszka, przelać wywar z szybkowara i schować do lodówki - za 3 dni zrobię pyszny gulasz z papryką do kaszy jęczmiennej.
Karkówka z szybkowara jest krucha, delikatna, aromatyczna - do pieczywa pyszne domowej roboty mięsko.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz