2012-09-17

smarowidło z mięsa mieszanego gulaszowego...

Składniki:


1 kg mięso gulaszowe mieszane, 1/2 kg słonina mielona, 2 główki czosnek przeciśnięty, 1 łyżka majeranek Prymat, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka tymianek


na hali targowej w ulubionym stoisku mięsnym zawsze kupuję gulaszowe ścinki z łopatki, karkówki, schabu i na miejscu mam zmielone mięsko i dodatkowo słoninę też u nich mielę (w domu mniej pracy- można od razu topić smarowidło)

do dużego teflonowego garnka wkładam słoninę i mięso

co jakiś czas mieszam - gdy zaczyna się rumienić to dodaję wszystkie przyprawy i z 10 minut jeszcze podsmażam

gorące przelewam do słoików i mocno zakręcam

takie smarowidło jest smaczniejsze do chleba niż niejedna dziwna wędlina....może też być jako okrasa....
SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, jak za mna chodzi cos takiego. Pytanie, czy moj rzeznik bedzie mial na stanie tluszcz wieprzowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko kawałki zmielonego gulaszowego mięsa, jak nie masz słoniny zmielonej to na 1 kg wystarczą 2 kostki zwykłego smalcu....pozdrawiam

      Usuń
    2. Mieszkam w UK, smalec tutejszy jest inny niz nasz. Mialam tluszcz zmielony od rzeznika, zrobilam cos podobnego, ale troche inaczej. Wyszlo smaczne, ale musze nad tym popracowac. :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda pysznie,koniecznie muszę taki smalec z mięsem zrobić ale obecnie zajadam się pysznym smarowidłem z Lidla.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM......