Składniki:
1 sztuka jajko,
1/4 szklanki olej Beskidzki,
1/2 szklanki mleko,
1/4 szklanki cukier,
1 łyżeczka cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1,1/4 szklanki mąka pszenna,
6 sztuk śliwki,
- ile potrzeba puder cukier
ciasto upiekłam w niedużej metalowej miseczce-salaterce(wys.7,5 cm śred.16 cm) wysmarowanej masłem i tartą bułką w prodiżu razem z boczkiem zawiniętym w folii (szkoda, aby prodiż się grzał mało zapakowany) - gotowe ciasto wyjęłam a boczek jeszcze się piekł
mokre składniki ubić rózgą z cukrami
wsypać mąkę przesianą z proszkiem i "byle jak" wymieszać
ciasto przełożyć do miski-salaterki i rozłożyć śliwki bez pestek
piekłam w prodiżu nagrzanym około 30 minut - inne piecyki 200C i ok 30 minut
ostudzone posypać pudrem cukrem....
SMACZNEGO!!!!
3 komentarze:
Jak pięknie :)
Świetne, ale zdecydowanie za małe :)
na dwie osoby do kawy starczy na raz.... a prodiż się nie grzał na prawie pusto....
Prześlij komentarz