Składniki:
mięso z indyka na gulasz 1 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
kucharek 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
papryka kolorowa 4 sztuki średnie,
cebula 2 sztuki,
czosnek 2 główki,
pomidory 2 sztuki duże,
marchew 2 sztuki większe,
seler 1 mały,
śmietana 12% 100 gram
woda 1 litr,
mąka 3 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, wymieszać z paprykami, kucharkiem schować do lodówki na całą noc.
W garnku rozgrzać olej, mięso wymieszać z mąką i wsypać do garnka z olejem, zrumienić mięso z każdej strony, dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku.
Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować do miękkości mięsa około 30 minut na średnim ogniu.
Z gulaszu wyjąć główki czosnku do miski, tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, usunąć łupinki i czosnek dodać do gulaszu, wymieszać, idealny sposób na mniejsze główki czosnku, które się niezbyt łatwo obiera.
Tak przygotowany czosnek można dodać również do smarowania pieczywa.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą 1/2 szklanki, wlać do gulaszu i zagotować do zagęszczenia sosu, do smaku dodać soli, wsypać natkę pietruszki - przepyszny gulasz z indyka z dużą ilością papryki, czosnku, gulasz jest bardzo smaczny, lekki ale i pożywny.........SMACZNEGO!!!
1.09.2020
30.08.2020
Składniki:
jajka 5 sztuk, palma miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 1/2 szklanki, morele 80 dag, cukier puder - ile potrzeba
Miękki tłuszcz, cukier, jajka, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto kakaowe z dużą ilością moreli, ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, palma miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 1/2 szklanki, morele 80 dag, cukier puder - ile potrzeba
Miękki tłuszcz, cukier, jajka, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto kakaowe z dużą ilością moreli, ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
30.07.2020
Składniki:
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce.
Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać.
Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO!!!
jabłka szara reneta 1,3 kg,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny
1 łyżeczka
kasza manna 2,5 szklanki,
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
palma 250 gram zimna,
puder cukier - ile potrzeba
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce.
Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać.
Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej - ile potrzeba
Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić.
Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty.
Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać.
Nakładać farsz na każdy placek tortilli, rozsmarować po całości i zwinąć w rulon, dłonią lekko rozpłaszczyć, pokroić na porcje.
jajka roztrzepać z olejem (panierka lepiej się trzyma), solą, pieprzem, porcje tortilli maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - tortilla doskonale nadaje się na krokiety, farsz możemy dodawać jaki się lubi, smakują również na zimno........SMACZNEGO!!!
tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie,
kasza bulgur 1 woreczek 100 gram,
kiszona kapusta 50 dag,
cukier 1 łyżka,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
olej 4 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
tarta bułka 1/2-3/4 szklanki
jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej - ile potrzeba
Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić.
Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty.
Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać.
Nakładać farsz na każdy placek tortilli, rozsmarować po całości i zwinąć w rulon, dłonią lekko rozpłaszczyć, pokroić na porcje.
jajka roztrzepać z olejem (panierka lepiej się trzyma), solą, pieprzem, porcje tortilli maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - tortilla doskonale nadaje się na krokiety, farsz możemy dodawać jaki się lubi, smakują również na zimno........SMACZNEGO!!!
Składniki:
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki.
Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki.
Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem - zapiekanka z ziemniaków co zostały z poprzedniego dnia z obiadu z wykorzystaniem marchewki duszonej, pieczarek.........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 60 dag,
marchew duszona na maśle 2 szklanki,
pieczarki świeże 4 sztuki średnie,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 8 sztuk,
jajka 5 sztuk,
śmietana 12% 200 gram,
ser żółty starty 15 dag,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
oregano 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać dzień wcześniej ziemniaki pokrojone na grubsze kawałki.
Dodać marchewkę duszoną na maśle z dnia poprzedniego, dodać pokrojone pieczarki, cebulę, ząbki czosnku, łyżką przemieszać składniki.
Jajka roztrzepać widelcem z papryką ostrą, kucharkiem, startym żółtym serem, śmietaną, oregano i wlać na ziemniaki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić zapiekankę i piec około 40 minut, przed podaniem posypać szczypiorkiem - zapiekanka z ziemniaków co zostały z poprzedniego dnia z obiadu z wykorzystaniem marchewki duszonej, pieczarek.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)