Składniki:
mięso z indyka na gulasz 1 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
kucharek 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
papryka kolorowa 4 sztuki średnie,
cebula 2 sztuki,
czosnek 2 główki,
pomidory 2 sztuki duże,
marchew 2 sztuki większe,
seler 1 mały,
śmietana 12% 100 gram
woda 1 litr,
mąka 3 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, wymieszać z paprykami, kucharkiem schować do lodówki na całą noc.
W garnku rozgrzać olej, mięso wymieszać z mąką i wsypać do garnka z olejem, zrumienić mięso z każdej strony, dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku.
Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować do miękkości mięsa około 30 minut na średnim ogniu.
Z gulaszu wyjąć główki czosnku do miski, tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, usunąć łupinki i czosnek dodać do gulaszu, wymieszać, idealny sposób na mniejsze główki czosnku, które się niezbyt łatwo obiera.
Tak przygotowany czosnek można dodać również do smarowania pieczywa.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą 1/2 szklanki, wlać do gulaszu i zagotować do zagęszczenia sosu, do smaku dodać soli, wsypać natkę pietruszki - przepyszny gulasz z indyka z dużą ilością papryki, czosnku, gulasz jest bardzo smaczny, lekki ale i pożywny.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz