tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie,
kasza bulgur 1 woreczek 100 gram,
kiszona kapusta 50 dag,
cukier 1 łyżka,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
olej 4 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
tarta bułka 1/2-3/4 szklanki
jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej - ile potrzeba
Kiszoną kapustę drobniej pokroić i ugotować do miękkości w wodzie z cukrem, następnie wylać na sito i dobrze odcedzić.
Pieczarki drobno posiekane usmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju, dodać do kiszonej kapusty.
Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać.
Nakładać farsz na każdy placek tortilli, rozsmarować po całości i zwinąć w rulon, dłonią lekko rozpłaszczyć, pokroić na porcje.
jajka roztrzepać z olejem (panierka lepiej się trzyma), solą, pieprzem, porcje tortilli maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju - tortilla doskonale nadaje się na krokiety, farsz możemy dodawać jaki się lubi, smakują również na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz