Składnik:
botwinka 3 pęczki duże,
woda 1 litr,
kostka rosołowa 1 sztuka,
ogórki zielone 4 sztuki większe,
rzodkiewki duże 2 pęczki,
koperek 1 pęczek,
szczypiorek 2 pęczki,
cukier 4 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
jogurt naturalny 1 litr,
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
Botwinkę dobrze opłukać, drobno pokroić liście, łodygi, buraczki, w garnku zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości buraczków, ugotowane dobrze wystudzić.
Ogórki zielone obrane ze skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, duże rzodkiewki umyte zetrzeć na tarce grubsze oczka, opłukany szczypiorek, koperek posiekać drobno, wsypać do większego garnka.
Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet np. jabłkowy, wlać wystudzoną botwinkę, wlać jogurty i wszystko dobrze wymieszać, do smaku można dodać przyprawę w płynie.
Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami - chłodnik na jogurcie jest najlepszym posiłkiem na upalne dni lata, jest orzeźwiający i jednocześnie sycący.........SMACZNEGO!!!
8.12.2019
4.12.2019
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, żółtka 3 sztuki "L", jajka 1 sztuka "L", mleko ciepłe 1 szklanka, masło 5 dag, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta
jabłka szara reneta 8 sztuk większe, woda 1/2 szklanki, cynamon 2 łyżki, cukier 3 łyżki, dżem rzadki 300 gram, kisiel cytrynowy 1 opakowanie
cukier puder 1,5 szklanki, kakao 3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba
Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać, do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.
Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.
Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.
Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel.
Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka , wlać mleko z masłem letnie i hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło kaloryfera.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na podsypanej desce mąką i rozciągnąć na dwa pasy.
Niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, jeden pas ciasta ułożyć na dnie formy, dodać jabłka lekko je przycisnąć w ciasto, jabłka nakryć drugim pasem ciasta, docisnąć do jabłek, wierzch posmarować wodą.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.
Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.
Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym, jest idealna na świąteczny deser do kawy, herbaty........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, żółtka 3 sztuki "L", jajka 1 sztuka "L", mleko ciepłe 1 szklanka, masło 5 dag, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta
jabłka szara reneta 8 sztuk większe, woda 1/2 szklanki, cynamon 2 łyżki, cukier 3 łyżki, dżem rzadki 300 gram, kisiel cytrynowy 1 opakowanie
cukier puder 1,5 szklanki, kakao 3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba
Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać, do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.
Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.
Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.
Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel.
Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka , wlać mleko z masłem letnie i hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło kaloryfera.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na podsypanej desce mąką i rozciągnąć na dwa pasy.
Niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, jeden pas ciasta ułożyć na dnie formy, dodać jabłka lekko je przycisnąć w ciasto, jabłka nakryć drugim pasem ciasta, docisnąć do jabłek, wierzch posmarować wodą.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.
Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.
Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym, jest idealna na świąteczny deser do kawy, herbaty........SMACZNEGO!!!
3.12.2019
Składniki:
bataty 3 sztuki większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, zioła prowansalskie 2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 sztuki
Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości.
Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną.
Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym, keczupem - bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jak frytki z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO!!!
bataty 3 sztuki większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, zioła prowansalskie 2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 sztuki
Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości.
Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną.
Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym, keczupem - bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jak frytki z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO!!!
2.12.2019
Składniki:
kiszona kapusta 1 kg, boczek wędzony bez kości 35 dag, prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
ziemniaki gotowane 1 kg, ziemniaki surowe 2,5 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 2-3 łyżki, woda z solą do gotowania - ile potrzeba, olej rzepakowy 2-3 łyżki
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone (prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków), ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.
Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.
Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.
Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki, dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.
Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.
Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić - kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak:kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz........SMACZNEGO!!!
kiszona kapusta 1 kg, boczek wędzony bez kości 35 dag, prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
ziemniaki gotowane 1 kg, ziemniaki surowe 2,5 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 2-3 łyżki, woda z solą do gotowania - ile potrzeba, olej rzepakowy 2-3 łyżki
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone (prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków), ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.
Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.
Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.
Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki, dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.
Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.
Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić - kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak:kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ciasto francuskie 2 rolki, dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram, kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie, ananas świeży 1 sztuka, cynamon - ile potrzeba, cukier 12 łyżeczek, woda zimna do posmarowania ciasta, cukier puder - ile potrzeba
Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia i dobrze wystudzić, jeśli dżem jest gęsty dolać trochę wody do wymieszania z kisielem.
Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego.
Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem - pieczony ananas z cynamonem na dżemie smakuje wybornie.
Rogi ciasta do góry złożyć, posmarować ciasto zimną wodą, posypać cynamonem i cukrem.
Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie na termoobiegu 160C piec z 10 minut.
Ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, orzeźwiające na szybko ciastka francuskie z plastrami ananasa, cynamonem, dżemem idealne na deser Noworoczny, na karnawał........SMACZNEGO!!!
ciasto francuskie 2 rolki, dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram, kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie, ananas świeży 1 sztuka, cynamon - ile potrzeba, cukier 12 łyżeczek, woda zimna do posmarowania ciasta, cukier puder - ile potrzeba
Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia i dobrze wystudzić, jeśli dżem jest gęsty dolać trochę wody do wymieszania z kisielem.
Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego.
Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem - pieczony ananas z cynamonem na dżemie smakuje wybornie.
Rogi ciasta do góry złożyć, posmarować ciasto zimną wodą, posypać cynamonem i cukrem.
Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie na termoobiegu 160C piec z 10 minut.
Ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, orzeźwiające na szybko ciastka francuskie z plastrami ananasa, cynamonem, dżemem idealne na deser Noworoczny, na karnawał........SMACZNEGO!!!
30.11.2019
Składniki:
jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 sztuki, twaróg śmietankowy 1 kg, śmietana 18% 200 gram, jogurt gęsty 380 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 3 łyżki
gruszki dojrzałe 2 sztuki większe, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 2 łyżki
galaretka malinowa 1 opakowanie, ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie
Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty.
Do jajek dodać twaróg śmietankowy (nie trzeba tego twarogu mielić), budyń, kaszkę manną śmietanę, jogurt i mikserem połączyć składniki na najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową.
Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta.
Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki nie zapadną się w sernik.
Na serniku poukładać plastry gruszek z cynamonem i obsypanych mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami z ciasta francuskiego jest po prostu obłędny.........SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 sztuki, twaróg śmietankowy 1 kg, śmietana 18% 200 gram, jogurt gęsty 380 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 3 łyżki
gruszki dojrzałe 2 sztuki większe, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 2 łyżki
galaretka malinowa 1 opakowanie, ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie
Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty.
Do jajek dodać twaróg śmietankowy (nie trzeba tego twarogu mielić), budyń, kaszkę manną śmietanę, jogurt i mikserem połączyć składniki na najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową.
Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta.
Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki nie zapadną się w sernik.
Na serniku poukładać plastry gruszek z cynamonem i obsypanych mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami z ciasta francuskiego jest po prostu obłędny.........SMACZNEGO!!!
29.11.2019
Składniki:
wiśnie bez pestek 70 dag, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka, woda 3-4 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto.
Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto.
Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
wiśnie bez pestek 70 dag, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka, woda 3-4 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto.
Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto.
Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
28.11.2019
Składniki:
twaróg półtłusty 80 dag, jogurt gęsty 380 gram, margaryna 250 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cynamon 3 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, budyń bananowy 1 opakowanie, mleko 380 gram, herbatniki 200 gram
cukier puder 1 szklanka, kakao 2 łyżki, gorąca woda 3-4 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba
Twaróg i jogurt blenderem zmiksować na gładką masę.
Jajka, cukier, cynamon mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.
Margarynę w teflonowym garnku stopić, do stopionej dodać masę serową i drewnianą łyżką mieszać do zagotowania, gotować z 3 minuty mieszając.
Budynie wymieszać dokładnie w mleku (mleko wlałam do odmierzenia do pojemnika po jogurcie) , wlać do masy serowej i mieszać do zagotowania i zagęszczenia.
Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć 1 warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej.
Rozłożyć 2 warstwę herbatników i wylać resztę masy serowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce.
Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier.
Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik bez pieczenia..........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 80 dag, jogurt gęsty 380 gram, margaryna 250 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cynamon 3 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, budyń bananowy 1 opakowanie, mleko 380 gram, herbatniki 200 gram
cukier puder 1 szklanka, kakao 2 łyżki, gorąca woda 3-4 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba
Twaróg i jogurt blenderem zmiksować na gładką masę.
Jajka, cukier, cynamon mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.
Margarynę w teflonowym garnku stopić, do stopionej dodać masę serową i drewnianą łyżką mieszać do zagotowania, gotować z 3 minuty mieszając.
Budynie wymieszać dokładnie w mleku (mleko wlałam do odmierzenia do pojemnika po jogurcie) , wlać do masy serowej i mieszać do zagotowania i zagęszczenia.
Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć 1 warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej.
Rozłożyć 2 warstwę herbatników i wylać resztę masy serowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce.
Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier.
Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik bez pieczenia..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)