Składnik:
botwinka 3 pęczki duże,
woda 1 litr,
kostka rosołowa 1 sztuka,
ogórki zielone 4 sztuki większe,
rzodkiewki duże 2 pęczki,
koperek 1 pęczek,
szczypiorek 2 pęczki,
cukier 4 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
jogurt naturalny 1 litr,
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
Botwinkę dobrze opłukać, drobno pokroić liście, łodygi, buraczki, w garnku zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości buraczków, ugotowane dobrze wystudzić.
Ogórki zielone obrane ze skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, duże rzodkiewki umyte zetrzeć na tarce grubsze oczka, opłukany szczypiorek, koperek posiekać drobno, wsypać do większego garnka.
Dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet np. jabłkowy, wlać wystudzoną botwinkę, wlać jogurty i wszystko dobrze wymieszać, do smaku można dodać przyprawę w płynie.
Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami - chłodnik na jogurcie jest najlepszym posiłkiem na upalne dni lata, jest orzeźwiający i jednocześnie sycący.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz