Składniki:
bataty 3 sztuki większe,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
zioła prowansalskie 2 łyżeczki,
sól czosnkowa 3/4 łyżeczki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
sok z cytryny 1/2 sztuki
Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości.
Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną.
Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym, keczupem - bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jak frytki z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz