Składniki:
kiszona kapusta 1 kg,
boczek wędzony bez kości 35 dag,
prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka,
cukier 2-3 łyżki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 2 łyżki
ziemniaki gotowane 1 kg,
ziemniaki surowe 2,5 kg,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki,
woda z solą do gotowania - ile potrzeba,
olej rzepakowy 2-3 łyżki
Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone (prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków), ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.
Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.
Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.
Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki, dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.
Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.
Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić - kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak:kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz