Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki większe,
przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
majonez 4 łyżki,
cebula 2 sztuki większe, liść laurowy 2 sztuki
Umyte, świeże udka kurczaka mocno natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, posmarować majonezem, schować do lodówki na kilka godzin.
Udka włożyć do rękawa, dodać pokrojone cebule, liście laurowe, zawiązać rękaw, włożyć do blaszki.
Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, udka piec około 45 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i na termoobiegu 160C piec z 15 minut, wywar można wykorzystać do sosu - bardzo smaczne, aromatyczne udka kurczaka pieczone w rękawie w majonezie są idealne do dań na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
19.09.2019
17.09.2019
Składniki:
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z pomarańczy 3 sztuki, przyprawa do piernika 1 opakowanie, skórki z pomarańczy 3 sztuki, orzechy nerkowca 100 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dżem kwaskowaty 280 gram słoik, cukier puder 1 szklanka, wrząca woda 1 łyżka
Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok.
Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą.
Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć.
Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru. - pyszne, mocno aromatyczne bardzo łatwe ciasto ucierane piernikowe, smak wzmacnia pomarańcza, dżem kwaskowaty..........SMACZNEGO!!!
jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z pomarańczy 3 sztuki, przyprawa do piernika 1 opakowanie, skórki z pomarańczy 3 sztuki, orzechy nerkowca 100 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dżem kwaskowaty 280 gram słoik, cukier puder 1 szklanka, wrząca woda 1 łyżka
Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok.
Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą.
Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć.
Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru. - pyszne, mocno aromatyczne bardzo łatwe ciasto ucierane piernikowe, smak wzmacnia pomarańcza, dżem kwaskowaty..........SMACZNEGO!!!
16.09.2019
Składniki:
papryka czerwona słodka 6 sztuk, sól himalajska 2 łyżki, cebula cukrowa 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet winny czerwony 1 łyżka, olej słonecznikowy 2 łyżki, oliwa czosnkowa 1 łyżka, koperek posiekany 1/2 pęczka
Papryki czerwone słodkie oczyścić z pestek, miąższu, opłukać, pokroić w droną kostkę do większej miski, wsypać sól, dobrze wymieszać i zostawić na 30-40 minut na blacie kuchennym z dwa razy wymieszać - później już nie soli się sałatki.
Paprykę wylać na durszlak aby odciekła solanka, papryka jest miękka i dobrze smakuje w sałatce.
Cebulę obrać i drobno pokroić do miski, wsypać cukier, pieprz mielony, wlać olej i oliwę, ocet winny i dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Wsypać paprykę z durszlaka, posiekany koperek, wymieszać, porcję sałatki nałożyć do słoika 0,5 litra, zakręcić i jest gotowa sałatka na wynos na lunch do pracy, na piknik, na wyjazd i również do obiadu jako surówka - pyszna, zdrowa, lekka sałatka z papryki na słodko-kwaśno, taką sałatkę mąż lubi w słoiku zabrać do pracy, do tego np bułka z serkiem topionym i jest dla męża dobry lunch.........SMACZNEGO!!!
papryka czerwona słodka 6 sztuk, sól himalajska 2 łyżki, cebula cukrowa 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet winny czerwony 1 łyżka, olej słonecznikowy 2 łyżki, oliwa czosnkowa 1 łyżka, koperek posiekany 1/2 pęczka
Papryki czerwone słodkie oczyścić z pestek, miąższu, opłukać, pokroić w droną kostkę do większej miski, wsypać sól, dobrze wymieszać i zostawić na 30-40 minut na blacie kuchennym z dwa razy wymieszać - później już nie soli się sałatki.
Paprykę wylać na durszlak aby odciekła solanka, papryka jest miękka i dobrze smakuje w sałatce.
Cebulę obrać i drobno pokroić do miski, wsypać cukier, pieprz mielony, wlać olej i oliwę, ocet winny i dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Wsypać paprykę z durszlaka, posiekany koperek, wymieszać, porcję sałatki nałożyć do słoika 0,5 litra, zakręcić i jest gotowa sałatka na wynos na lunch do pracy, na piknik, na wyjazd i również do obiadu jako surówka - pyszna, zdrowa, lekka sałatka z papryki na słodko-kwaśno, taką sałatkę mąż lubi w słoiku zabrać do pracy, do tego np bułka z serkiem topionym i jest dla męża dobry lunch.........SMACZNEGO!!!
13.09.2019
Składniki:
żeberka wieprzowe 1,5 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 10 sztuk, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 1 litr, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki
kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka 1 łyżka, koperek 1 pęczek
Przyprawę do żeberek wymieszać z olejem, ząbkami czosnku i dobrze natrzeć porcje żeberek, schować na noc do lodówki.
Na patelni zrumienić żeberka z każdej strony, włożyć do szybkowara.
Na patelni po żeberkach na złocisto podsmażyć cebule posypane cukrem, wsypać do szybkowara wszystko na żeberka.
Do szybkowara dodać kostki rosołowe, wlać wodę, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 50 minut na średnim ogniu.
Gdy ciśnienie w szybkowarze opadnie, wyjąć tylko żeberka na talerz i usunąć ewentualne kości z wywaru, do wywaru z cebulą dodać śmietanę, mąkę i blenderem szybko zmiksować, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu.
kapusta zasmażana: na oleju na złocisto podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać pokrojone młode kapusty, kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszać co jakiś czas do miękkiej kapusty, dodać ocet, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać posiekany koperek, podawać z żeberkami, sosem ziemniakami - żeberka wieprzowe w sosie cebulowym są pyszne, sycące, aromatyczne, z szybkowara są szybko gotowe czyli kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
żeberka wieprzowe 1,5 kg, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do żeberek 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 10 sztuk, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 1 litr, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki
kapusta młoda 2 główki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka 1 łyżka, koperek 1 pęczek
Przyprawę do żeberek wymieszać z olejem, ząbkami czosnku i dobrze natrzeć porcje żeberek, schować na noc do lodówki.
Na patelni zrumienić żeberka z każdej strony, włożyć do szybkowara.
Na patelni po żeberkach na złocisto podsmażyć cebule posypane cukrem, wsypać do szybkowara wszystko na żeberka.
Do szybkowara dodać kostki rosołowe, wlać wodę, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 50 minut na średnim ogniu.
Gdy ciśnienie w szybkowarze opadnie, wyjąć tylko żeberka na talerz i usunąć ewentualne kości z wywaru, do wywaru z cebulą dodać śmietanę, mąkę i blenderem szybko zmiksować, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu.
kapusta zasmażana: na oleju na złocisto podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać pokrojone młode kapusty, kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszać co jakiś czas do miękkiej kapusty, dodać ocet, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać posiekany koperek, podawać z żeberkami, sosem ziemniakami - żeberka wieprzowe w sosie cebulowym są pyszne, sycące, aromatyczne, z szybkowara są szybko gotowe czyli kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
12.09.2019
Składniki:
wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko: ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąką tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, aromat migdałowy 2 krople
dodatki: śliwki, jabłka z kompotu ok. 1 kg, kisiel truskawkowy 2 opakowania
kruszonka: mąka krupczatka 200 gram, margaryna miękka 15 dag, cukier 100 gram
Ugotowane w kompocie jabłka ze śliwkami odsączyć z soku, w misce wymieszać z kisielem, cukier nie potrzebny, kompot był słodzony.
Składniki do dużej miski dodajemy wg podanej kolejności składników - NIE MIESZAĆ - nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Blacha 34x28 cm z papierem do pieczenia, ciasto dużą łyżką wymieszać do gładkiej masy, wyłożyć do blaszki, na ciasto nakładać owoce z kompotu.
Składniki na kruszonkę wyrobić na kruszonkę, palcami lub mikserem, kruszonkę rozsypać na owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby owoce w kisielu stężały - idealne ciasto dla zapracowanych, sypie się składniki, nie miesza i całą noc w misce dojrzewa, owoce, dodatki dajemy jakie lubimy..........SMACZNEGO!!!
wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko: ciasto: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąką tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, aromat migdałowy 2 krople
dodatki: śliwki, jabłka z kompotu ok. 1 kg, kisiel truskawkowy 2 opakowania
kruszonka: mąka krupczatka 200 gram, margaryna miękka 15 dag, cukier 100 gram
Ugotowane w kompocie jabłka ze śliwkami odsączyć z soku, w misce wymieszać z kisielem, cukier nie potrzebny, kompot był słodzony.
Składniki do dużej miski dodajemy wg podanej kolejności składników - NIE MIESZAĆ - nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Blacha 34x28 cm z papierem do pieczenia, ciasto dużą łyżką wymieszać do gładkiej masy, wyłożyć do blaszki, na ciasto nakładać owoce z kompotu.
Składniki na kruszonkę wyrobić na kruszonkę, palcami lub mikserem, kruszonkę rozsypać na owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby owoce w kisielu stężały - idealne ciasto dla zapracowanych, sypie się składniki, nie miesza i całą noc w misce dojrzewa, owoce, dodatki dajemy jakie lubimy..........SMACZNEGO!!!
11.09.2019
Składniki:
kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr
mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 380 gram
Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.
Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić.
Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.
Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik...........SMACZNEGO!!!
kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr
mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 380 gram
Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.
Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić.
Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.
Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik...........SMACZNEGO!!!
10.09.2019
Składniki:
boczek świeży ze skórą bez kości 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek 1 główka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki
Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut.
Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników .........SMACZNEGO!!!
boczek świeży ze skórą bez kości 1,5 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek 1 główka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki
Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni.
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut.
Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników .........SMACZNEGO!!!
6.09.2019
Składniki:
bułki hot dogi 4 sztuki, kiełbaski cienkie, krótkie wieprzowe 8 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, pieczarki 30 dag, ogórek zielony 1 większy, cebula 2 sztuki, sałata zielona 8 liści, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majonez, keczup - ile potrzeba
Małe kiełbaski wieprzowe lekko ponacinać i na gorącym oleju zrumienić, odłożyć na talerz.
Do patelni po kiełbaskach wsypać pokrojone drobniej pieczarki i usmażyć aż do odparowania wody na większym ogniu - nie solić, tylko pieprz mielony dodać.
Ogórki zielone obrać zetrzeć na tarce w cieniutkie plastry lub pokroić, cebulę obraną pokroić cienko w piórka.
Gotowe bułki hot dogi rozciąć wzdłuż nie przecinając jednej strony, położyć w foremce, na bułki nałożyć kiełbaskę, pieczarki, plastry sera żółtego, piekarnik nagrzany na 180C, termoobieg i zapiec bułki około 15-20 minut.
Do lekko wystudzonych bułek nałożyć liście sałaty, cebule, ogórki i złożyć bułki, dodać majonez, keczup - bardzo sycące bułki hot dogi zamiast parówek z małymi wieprzowymi kiełbaskami, z pieczarkami, smakują wybornie........SMACZNEGO!!!
bułki hot dogi 4 sztuki, kiełbaski cienkie, krótkie wieprzowe 8 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, pieczarki 30 dag, ogórek zielony 1 większy, cebula 2 sztuki, sałata zielona 8 liści, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majonez, keczup - ile potrzeba
Małe kiełbaski wieprzowe lekko ponacinać i na gorącym oleju zrumienić, odłożyć na talerz.
Do patelni po kiełbaskach wsypać pokrojone drobniej pieczarki i usmażyć aż do odparowania wody na większym ogniu - nie solić, tylko pieprz mielony dodać.
Ogórki zielone obrać zetrzeć na tarce w cieniutkie plastry lub pokroić, cebulę obraną pokroić cienko w piórka.
Gotowe bułki hot dogi rozciąć wzdłuż nie przecinając jednej strony, położyć w foremce, na bułki nałożyć kiełbaskę, pieczarki, plastry sera żółtego, piekarnik nagrzany na 180C, termoobieg i zapiec bułki około 15-20 minut.
Do lekko wystudzonych bułek nałożyć liście sałaty, cebule, ogórki i złożyć bułki, dodać majonez, keczup - bardzo sycące bułki hot dogi zamiast parówek z małymi wieprzowymi kiełbaskami, z pieczarkami, smakują wybornie........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)